"Hän oli todellinen herrasmies"

Työtoveri muistelee edesmennyttä Pentti Fagerholmia luotettavana ja rauhallisena herrasmiehenä.

kulttuuri
Pentti Fagerholm.
Pentti Fagerholm vuonna 1991.Seppo Sarkkinen / Yle

Yleisradion äänitarkkailija Susan Grönholm teki Pentti Fagerholmin kanssa töitä kymmenen vuoden ajan vuoteen 1998 saakka.

– Hän oli kaikin puolin loistava työtoveri: luotettava, rauhallinen ja todellinen herrasmies, Susan Grönholm muistelee.

Fagerholmin ääntä Grönholm kuvaa samoilla adjektiiveilla.

– Hänen äänestään ei tullut koskaan sellaista oloa, että nyt pitäisi ryhtyä jännittämään jonkun jutun puolesta: asiat menivät aina soljuvasti eteenpäin.

Pieniä kertomuksia

Grönholmin mukaan Pentti Fagerholm oli tehnyt kuulutuksistaan melkeinpä taidemuodon.

– Hän pystyi viemään asioita ja kuulutuksia eteenpäin nokkelilla aasinsilloilla. Pentin kuulutukset eivät oikeastaan olleet enää pelkkiä kuulutuksia, vaan niissä oli mukana pieniä kertomuksia, joissa hänen valtava yleissivistyksensä tuli erinomaisella tavalla esiin.

Lähetyksissä sattui myös ongelmia tekniikan kanssa.

– Silloin 90-luvulla käytettiin vielä DAT-nauhoja ja MiniDiscejä, ja muutaman kerran asiat menivät todella hassusti, Grönholm kertoo.

– Yhden oopperan kohokohdassa kävi niin, että DAT-nauha katkesi, mutta Pentti kuittasi sen sanomalla jotakin todella nasevaa ja huumorintajuista. Hän osasi aina selittää kuulijoille hienosti sen, mitä tässä nyt oikein tapahtuu.

– Muistan myös kerran, jolloin tekniikka alkoi ryppyilemään oikein kunnolla: mikrofoni hajosi eikä uutisistakaan kuulunut yhtään mitään siinä kymmenen minuutin sisällä. Tällaisissa tilanteissa Pentiltä löytyi huumorintajua, hän osasi kyllä myös nauraa asioille, eikä todellakaan ollut mikään tiukkapipo.

Aina rauhallinen

Omasta urastaan Fagerholm ei juurikaan töissä puhunut. Poikansa Matin eli Michael Monroen hän sen sijaan toi aina välillä keskusteluissa esiin.

– Hän puhui pojastaan hyvin tavalliseen sävyyn, korostamatta millään tavalla tämän julkkis-statusta.

– Hän ei koskaan hermostunut mistään niiden kymmenen vuoden aikana, jolloin hänen kanssaan töitä tein, Grönholm summaa.

Pentti Fagerholm aloitti Ylen kuuluttajana vuonna 1955. Myöhemmin hän oli lähetystoiminnan esimiehenä ja toimituspäällikkönä, kunnes jäi eläkkeelle pääkuuluttajan tehtävistä vuonna 1998.

Sydänvaivoista kärsinyt Fagerholm kuoli Haartmanin sairaalassa Helsingissä perjantaina. Hän oli syntynyt Kuhmoisissa 25. tammikuuta 1935.