Ukulele villitsee musisoimaan – kitaran sukulaista oppii soittamaan nopeasti

Esimerkiksi Pirkanmaalla ukulele-työpajat ovat saavuttaneet suuren suosion. Ukulele on hyvä ensisoitin, koska sen soittamisen oppii nopeasti. Toisaalta nelikielisellä kitaran sukulaisella voi soittaa myös hyvin vaativia kappaleita.

ilmiöt
Musiikinopettaja Outi Koivuniemi opettaa Yle Tampereen toimittajille ukulelen soittamista.
Ville Hakonen / Yle

Ukulelen soittaminen innostaa Pirkanmaalla. Musiikinopettaja Outi Koivuniemen pitämät ukulele-työpajat ovat keränneet lukuisia innostuneita.

– Metso-kirjastossa oli viime viikolla noin 70 henkeä ja Kangasalla jopa 90 henkeä. Ilahduttavaa oli myös huomata, että paikalla oli porukkaa ihan vauvasta vaariin, Koivuniemi toteaa.

Myös Ahjolan kansalaisopistossa alkaa kaksi ukulele-kurssia hiihtolomaviikon jälkeen.

Koivuniemen mukaan nelikielinen ukulele on hyvä ensisoitin, koska sen soittamisen alkeet oppii melko nopeasti. Toisaalta soitossa pystyy etenemään paljonkin ja haastetta riittää.

– Tällä voi soittaa tosi vaikeitakin juttuja, ihan kaikkia genrejä, esimerkiksi klassista. Soittaminen ei siis jää pelkästään sointusäestykseen, vaan siihen voi lisätä paljon erilaisia sormitekniikoita.

Outi Koivuniemi virittämässä ukulelea.
Eveliina Niskanen / Yle

Monipuolinen soitin, viisi eri kokoa

Koivuniemi opettaa ukulelen soittoa myös koulussa. Hänen mukaansa ukulele on koulusoittimena nokkahuilua monipuolisempi.

– Tässä oppii sekä sointusäestystä, oman laulun säestämisestä että melodianäppäilyä. Samalla tulevat tutuksi myös kitaransoiton alkeet, koska siinä on ihan samat periaatteet, Koivuniemi toteaa.

Ukulelen historia soittimena ulottuu aina 1880-luvulle saakka. Moni luulee soittimen olevan havaijilainen, mutta se on alun perin kotoisin Madeiralta.

Ukuleleja on viittä eri kokoa. Pienin on sopraanoukulele. Konsertti- ja tenoriukulelet ovat hieman sopraanoukulelea isompia. Baritoniukulelessa on sama vire kuin kitaran ohuimmissa kielissä. Lisäksi on olemassa kahdeksankielinen ukulele.

– Sopraanot ovat kuitenkin kouluopetuksessa näppärämpiä ja ovat myös edullisempia. Toisaalta konserttikokoisessa ukulelessa on paremmin tilaa sormille.