1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Meksikolaisministeri: Jyri Jaakkolan murhan tutkimuksissa olennaista edistymistä

Suomessa vierailleen Meksikon ulkoministerin José Antonio Meaden mukaan ihmisoikeusaktivisti Jyri Jaakkolan murhajutussa voi olla pian odotettavissa uusia pidätyksiä. Arvostelijoiden mielestä murhatutkimus on edennyt uuvuttavan hitaasti.

Meksikon ulkoministeri José Antonio Meade. Kuva: Yle

Meksikon ulkoministeri Meade José Antonio sanoo, että Oaxacan osavaltion viranomaiset ovat edistyneet Jyri Jaakkolan murhan tutkimuksissa liittovaltion viranomaisten antamalla tuella. Jaakkola murhattiin eteläisessä Meksikossa Oaxacassa vuonna 2010.

Murhasta on annettu pidätysmääräys neljästätoista epäillystä – määräys annettiin jo kaksi ja puoli vuotta sitten. Epäillyistä ensimmäinen pidätettiin viime vuoden toukokuussa, toinen tammikuun lopulla ja kolmas keskiviikkona 18. helmikuuta.

– Kolmen henkilön pidätys auttaa meitä viemään prosessia eteenpäin, sanoi ministeri Meade Helsingissä.

Ihmisoikeusaktivistit Jyri Jaakkola ja meksikolainen Bety Cariño murhattiin viisi vuotta sitten. Jaakkola ja Cariño olivat matkalla paikallisen alkuperäiskansan autonomiseksi julistamaan San Juan Copalan kylään.

Jaakkola ja Cariño olivat osa avustussaattuetta, joka pyrki viemään ruokaa ja lääkkeitä piiritettynä olleeseen San Juan Copalaan. Saattue joutui tulitukseen – surmaajiksi epäillään puolisotilaallisen Ubisort-liikkeen jäseniä.

Ubisortilla on läheiset yhteydet silloin vallassa olleeseen PRI-puolueeseen.

Todistajien henkeä on uhattu

Murhatutkimukset ovat edenneet nihkeästi. Murhalla oli kaksi silminnäkijää, jotka ovat avaintodistajia tulevissa oikeudenkäynneissä. Murhaan sekaantuneiden henkilöiden kerrotaan uhanneen silminnäkijöiden henkeä, jos nämä eivät peru todistajalausuntojaan.

Europarlamentaarikkojen ryhmä on käynyt Meksikossa jo seitsemän kertaa, pyrkimyksenään luoda painetta murhan tutkijoihin ja viranomaisiin, jotta juttu vihdoin saataisiin oikeuskäsittelyyn. Viimeksi ryhmä kävi Oaxacassa ja pääkaupungissa Ciudad de Méxicossa tällä viikolla.

Hautala: Edistys ollut uuvuttavan hidasta

– Olemme hyvillämme siitä, että yksi epäilty lisää on pidätetty. Samalla on todettava, että edistys on ollut uuvuttavan hidasta, sanoo EU-parlamentin jäsen Heidi Hautala (vihr.).

Olennaisinta Hautalan mielestä olisi nyt, että pidätyksiä jatkettaisiin ja todistajien suojelu saataisiin vauhtiin. On jopa huhuttu siitä, että kaksi todistaa harkitsisi turvapaikan anomista ulkomailta henkensä suojelemiseksi.

Ulkoministeri Meaden mukaan todistajia on jo suojeltu. Heille on ministerin mukaan annettu myös aineellista tukea, esim. ruokatarpeita. 

Ulkoministeri Meaden mukaan tutkimukset ovat nyt hyvässä kurssissa. Hän sanoo, että todistajalausunnot ovat olennaisia liittovaltion ja osavaltion viranomaisille, jotta Jyri Jaakkolan murhatutkimus saataisiin vihdoin päätökseen.