Ministeriö suitsii poikien ympärileikkausten tapoja

Suomessa ympärileikataan arviolta reilut 400 poikalasta uskonnollisista syistä. Ei-lääketieteellisistä ympärileikkauksista ei ole säädetty lakia.

Kotimaa
Algerialaiset kirurgit suorittavat pojan ympärileikkauksen.
Algerialaiset kirurgit suorittavat pojan ympärileikkauksen.Mohamaed Messara / EPA

Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut ohjeen pojille ilman lääketieteellisiä perusteita tehtävästä ympärileikkauksesta. Ministeriön arvion mukaan Suomessa tehdään uskonnollisista syistä runsaat 400 ympärileikkausta vuosittain.

Suomessa ei ole poikien uskonnollisia ympärileikkauksia kokevaa lakia. Leikkausten sääntelyä on valmistelut vuodesta 1999 lähtien. Vuonna 2003 STM asetti työryhmän selvittämään lainsäädäntötarvetta, mutta työryhmän ehdotus laista ei koskaan edennyt eduskuntaan asti.

Korkein oikeus linjasi syksyllä 2008, että uskonnollisiin ja sosiaalisiin syihin perustuva ja lääketieteellisesti tehty ympärileikkaus ei ole rikos. KKO:n ennakkotapauksessa leikkauksen tekijä oli lääkäri ja muun muassa kivunlievityksestä huolehdittiin asianmukaisesti.

STM:n ohjeessa linjataan, että ympärileikkauksen saa tehdä vain laillistettu lääkäri, jonka tulee vastata kivunlievityksestä. Leikkauksen luonteesta, vaikutuksista ja mahdollisista haitoista on annettava huoltajille riittävät tiedot, minkä jälkeen huoltajien on annettava kirjallinen suostumus leikkaukseen. Myös poikaa on kuultava, mikäli se on mahdollista.

Käytännön seikkojen lisäksi ohjeistuksessa todetaan, että ei-lääketieteellinen ympärileikkaus ei kuulu julkisesti rahoitettuun terveydenhuoltoon.