Radio Sputnik suurremonttiin – Venäjänkielinen ohjelmisto englanninkieliseksi?

Moscow FM -radioaseman edustaja on saapunut Helsinkiin värvätäkseen englanninkielistä henkilökuntaa Radio Sputnikin seuraajalle. Täydellinen kielenvaihdos olisi kuitenkin Radio Sputnikin nykyisten toimilupaehtojen vastaista.

Kotimaa
Radio Sputnikin toimitus Helsingissä.
Radio Sputnikin toimitus Helsingissä.Kari Ikävalko / Yle

Sosiaalisessa mediassa haetaan parhaillaan juontajia, uutistoimittajia ja muuta henkilökuntaa Helsinkiin suunnitteilla olevan englanninkielisen radioaseman palvelukseen.

– Toivomme, että voimme aloittaa tänä keväänä, sanoo hankkeen puuhamies Pete Cato.

– Vietän Helsingissä viikon ja etsin Suomessa asuvia ihmisiä juontajiksi ja toimittajiksi sekä muihin töihin.

Cato työskentelee Moscow FM -radioasemalla Moskovassa. Caton mukaan hankkeessa on kyse uudesta formaatista Suomessa toimivalle kaupalliselle venäjänkieliselle Radio Sputnikille.

Nykyisin pelkästään venäjänkielisiä ohjelmia tuottavalla Radio Sputnikilla on useita FM-lähettimiä Etelä-Suomessa Helsingistä Lappeenrantaan. Asema aloitti lähetykset vuonna 1999.

Radio Sputnikin nimettömänä pysyvälle edustajalle tiedot muutossuunnitelmista ovat täysin uusia. Oltuaan yhteydessä aseman toimitusjohtajaan Dmitri Tsyganokiin aseman edustaja ilmoitti Ylelle, ettei Radio Sputnik kommentoi asiaa eikä mitään ole vielä päätetty.

Cato ei tiedä, onko Radio Sputnikin henkilökunnalle jo kerrottu suunnitelluista muutoksista, mutta arvelee, että varsinkin tekniselle henkilökunnalle löytyisi töitä myös uuden formaatin aikana.

Yleisö vaihdetaan taloussyiden takia

Caton mukaan mahdollisia nimiä uudelle radioasemalle olisivat esimerkiksi ”Helsinki FM” tai ”Moscow FM Helsinki”, mutta nimeä ei ole vielä sovittu.

Aseman kielen ja kohdeyleisön vaihtamista Cato perustelee taloudellisilla syillä.

– Suomessa on enemmän englanninkielisiä, joille asema on tärkeä, Cato sanoo.

Radio Sputnikin omistaa Radio Satellite Finland Oy. Yhtiön hallituksen jäsen Sergei Arhipov perusti vuonna 2012 Moscow FM -aseman yhdessä Moskovan kaupungin kanssa.

Moscow FM lähettää pelkästään englanninkielisiä ohjelmia, joiden alkuperäisenä kohdeyleisönä olivat Moskovassa käyvät turistit sekä kaupungissa asuvat ulkomaalaiset.

– Meille selvisi kuitenkin, että suurin osa kuuntelijoista oli nuoria venäläisiä, jotka halusivat kuulla ohjelmia englanniksi, Cato sanoo.

Moscow FM -aseman perustaja Arhipov on toiminut aiemmin radioalan johtotehtävissä Venäjällä sekä yksityisellä että julkisella puolella.

Toimilupa vaatii puolet venäjänkielistä

Caton mukaan Arhipov on saanut Suomen viranomaisilta luvan Radio Sputnikin formaatin vaihtamiseen, ja muutos voidaan tehdä ”milloin tahansa”.

– Venäjänkieliset ohjelmat tulevat loppumaan, Cato sanoo.

Liikenne- ja viestintäministeriön Ylelle lähettämän Radio Sputnikin voimassaolevan toimiluvan mukaan ohjelmiston tulee kuitenkin koostua ”pääosin venäjänkielisistä ohjelmista”. Käytännössä viestintävirasto on tulkinnut ehtoa niin, että vähintään 50 prosenttia ohjelmistosta pitää olla venäjänkielistä.

Ylen saaman tiedon mukaan ministeriöön on oltu yhteydessä sen suhteen, kuinka paljon englanninkielistä sisältöä asema voisi lähettää ilman että toimilupaehtoihin pitäisi hakea virallista muutosta viestintävirastolta.

Toimilupa on voimassa vuoden 2019 loppuun asti ja sen ehtojen noudattamista valvoo viestintävirasto.

Viestintävirastosta ei perjantaina iltapäivällä löytynyt ketään kommentoimaan Radio Sputnikin toimilupa-asioita.

Liikenne- ja viestintäministeriön neuvottelevan virkamiehen Sini Wirénin mukaan on kuitenkin selvää, että toimilupaehtoja on noudatettava.

Jos asema haluaisi hakea muutosta toimilupaansa viestintävirastolta, viestintävirasto voi Wirénin mukaan tarvittaessa ohjata päätöksen valtioneuvostolle, jos päätös katsotaan yhteiskuntapoliittisesti merkittäväksi.

Asemalla yhteys RT-propagandakanavaan

Moskovassa Moscow FM toimii läheisessä yhteistyössä valtiollisen RT-televisiokanavan kanssa. Caton mukaan radioaseman kolmen minuutin englanninkieliset tasatuntiuutiset toimittaa RT.

Erityisesti Ukrainan sodan aikana RT:tä on arvosteltu länsimaissa voimakkaasti Venäjän valtiollisen propagandan lähettämisestä.

Caton mukaan Suomessa asema ei kuitenkaan lähettäisi RT:n uutisia vaan etsii muita yhteistyökumppaneita.

Ohjelmisto tulisi koostumaan lähinnä musiikista.

– Luvassa on paljon Top-40-tyyppistä musiikkia, rock’n’rollia, ja keskitymme paikallisiin kuulutuksiin ja menovinkkeihin, Cato sanoo.

Yle ei suoraan tavoittanut Radio Sputnikin toimitusjohtajaa Dmitri Tsyganokia eikä hallituksen jäsentä Sergei Arhipovia kommentoimaan tietoja formaatin vaihtamisesta.

Suomessa on aiemmin keskusteltu kiivaasti Venäjän valtion yrityksistä laajentua suomalaisille mediamarkkinoille.

Yle kertoi elokuussa, että valtiollinen Venäjä tänään -yhtiö etsi toimitiloja Helsingistä ja havitteli radiotoimilupaa pääkaupunkiseudulle. Hanke kuitenkin kaatui sekä vapaiden radiotaajuuksien puutteeseen että viranomaisten nihkeyteen vieraan valtion radiotoimintaa kohtaan.

Marraskuussa Venäjä tänään -yhtiö kertoi perustavansa Sputnik-nimisiä mediakeskuksia eri puolille maailmaa, muun muassa Helsinkiin. Kussakin mediakeskuksessa työskentelisi 30–100 ihmistä.

Yhtiö lupasi tuottaa ohjelmaa muun muassa suomeksi, viroksi, latviaksi, puolaksi sekä saksaksi ja englanniksi. Marraskuun jälkeen yhtiö ei kuitenkaan ole kertonut Suomen-suunnitelmistaan.