Ebolaepidemia helpottaa - Liberia avaa rajansa

Ebolatapausten vähentymisen vuoksi Liberia voi avata rajansa ja purkaa yöllisen ulkonaliikkumiskiellon. Pahimmin ebolasta kärsineessä Liberiassa todettiin toissa viikolla kaksi varmistettua uutta ebolatartuntaa.

ebola
Mies katsoi ebolasta tiedottavaa seinämaalausta Monrovian kaupungissa, Liberiassa marraskuussa 2014.
Mies katsoi ebolasta tiedottavaa seinämaalausta Monrovian kaupungissa Liberiassa marraskuussa 2014.Ahmed Jallanzo /EPA

Länsi-Afrikassa sijaitseva Liberia aikoo avata rajansa uudelleen ebolaepidemian helpotettua. Presidentti Ellen Johnson Sirleaf ilmoitti lisäksi, että yöllisestä ulkonaliikkumiskielloista luovutaan sunnuntaina.

Presidentti Johnson Sirleafin mukaan varotoimilla kyetään estämään se, ettei rajojen avaamisesta seuraa riskiä taudin leviämisestä.

Liberiassa on tilanteen paranemisen seurauksena alettu myös avata kouluja.

Tautitapausten määrä on pudonnut Liberiassa, Sierra Leonessa ja Guineassa kymmenesosaan epidemian pahimman ajan luvuista.

Terveysviranomaiset kuitenkin varoittavat, että tautitapausten määrän lasku on hidastunut. Viikossa uusia tapauksia on ollut alueella 120-150.

Kaikkein pahimmin Ebolasta kärsineessä Liberiassa oli viikon aikana vain kaksi varmistettua tautitapausta. Sierra Leonessa sairastuneita oli 74 ja Guineassa 52.

Maat uskovat pystyvänsä tukahduttamaan epidemian kokonaan lähikuukausien aikana.

Ebolaepidemiaan on kuollut yli 9 300 ihmistä. Lähes kaikki kuolemantapaukset ovat sattuneet Liberiassa, Sierra Leonessa ja Guineassa. Muualla maailmassa ebolaan on kuollut 15 ihmistä.

Lähteet: AP, Reuters