1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Asiantuntija: Ukrainan tapahtumilla vaikutusta Suomen ja Ruotsin suunnitelmiin puolustusyhteistyöstä

Kulunee vielä neljästä viiteen vuotta, ennen kuin Suomen ja Ruotsin välisessä puolustusyhteistyössä tapahtuu mitään kovin suurta tai konkreettista, arvioi Virossa puolustusasiain tutkimuslaitoksessa toimiva valtiotieteen tohtori Pauli Järvenpään.

Pauli Järvenpää Kuva: Yle

Valtiotieteen tohtorin Pauli Järvenpään mukaan Ukrainan sodalla on nähtävissä jonkinlaisia vaikutuksia Suomen ja Ruotsin haluun tiivistää maiden välistä puolustusyhteistyötä. Hän sanoo Ylen aamu-tv:n haastattelussa, että yhteistyöhön liittyviä hankkeita on toki edistetty menneinä vuosinakin.

– Euroopan tilannetta kun tällä hetkellä katsoo niin, ei kovin kauas mene se arvio, että Ukrainalla oli selkeästi potku takapuoleen, että Ruotsi ja Suomi lähtivät näitä asioita yhdessä miettimään, sanoo tällä hetkellä Virossa puolustusasiain tutkimuslaitoksessa toimiva Järvenpää.

Suomen ja Ruotsin puolustusministerit julkistivat aiemmin tällä viikolla raportin, jossa esitettiin tapoja tiivistää maiden välistä puolustusyhteistyötä. Järvenpään mukaan kulunee vielä neljästä viiteen vuotta ennen kuin mitään kovin suurta tai konkreettista tapahtuu puolustusyhteistyössä.