Zimbabwen presidentti järjestää jälleen ruhtinaalliset syntymäpäiväjuhlat

Yleensä valtionpäämiehet pyrkivät pitämään syntymäpäiväjuhlansa yksityisinä. Zimbabwen presidentti Robert Mugabe on toista maata. Maan talous on retuperällä, mutta presidentti järjestää hulppeat liki 900 000 euron syntymäpäiväjuhlat.

Ulkomaat
Robert Mugabe juhli 88-vuotissyntymäpäiviään jalkapallostadionilla Zimbabwessa helmikuussa 2012.
Robert Mugabe juhli 88-vuotissyntymäpäiviään jalkapallostadionilla Zimbabwessa helmikuussa 2012.Aaron Ufumeli / EPA

Zimbabwen presidentti Robert Mugabe järjestää jälleen kerran ylelliset syntymäpäiväjuhlat. Lauantaina 91 vuotta täyttävä Mugabe on maailman vanhin valtionpäämies – ja syntymäpäiväjuhlat ovat sen mukaiset.

Viralliset juhlallisuudet järjestetään ensi viikolla luksushotellissa lähellä Viktorianputouksia. Brittilehti The Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan noin 900 000 euroa maksavilla juhlilla on musiikkia ja tanssia. Juhliin odotetaan noin 20 000:ta vierasta.

Paikallisen maanviljelijän kerrotaan lahjoittavan juhlapöytään muun muassa kaksi elefanttia, kaksi puhvelia, viisi impalaa ja leijonan. Juhlabuffet on raivostuttanut luonnonsuojelijoita.

Huhujen mukaan juhlissa jaetaan t-paitoja, jotka esittelevät Mugaben elämää ja uraa.

Kulut katetaan pakkolahjoituksilla?

Mugaben ylenpalttiset syntymäpäiväjuhlat ovat räikeässä ristiriidassa Afrikan entisen vilja-aitan rutiköyhän todellisuuden kanssa: YK:n arvion mukaan joka kolmas lapsi zimbabwessa on aliravittu, ja 14 miljoonan asukkaan valtio pitää pohjasijaa lähes kaikilla kehitystä ja hallinnon toimivuutta mittaavilla mittareilla.

Ekonomistien arvioiden mukaan zimbabwelaisten tulot ovat pienimmät 60 vuoteen. Esimerkiksi vuonna 2013 zimbabwessa tienattiin keskimäärin 530 euroa vuodessa – tätä huonommin ansaittiin vain sodan runtelemassa Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Tosin Zimbabwessa tuloerot ovat valtavat. Eliitillä on rahaa, tavallisella kansalla ei. Arvioiden mukaan jopa 95 prosenttia zimbabwelaisista olisi työttöminä, mutta työttömyyttä on kaunisteltu jopa neljään prosenttiin. Luotettavia tietoja ei ole.

Zimbabwen oppositio on arvostellut juhlien törsäilyä ja vaatinut, että rahat käytetään zimbabwelaisten elinolojen parantamiseen. Niin sanottu 21. helmikuuta -liike on vakuuttanut, että juhlia ei kustanneta valtion kirstusta, vaan liki miljoonan euron juhlat maksetaan yksityishenkilöiden vapaaehtoisilla lahjoituksilla.

Paikallisen opettajien ammattiyhdistysliikkeen mukaan jokaista opettajaa on kuitenkin vaadittu lahjoittamaan noin yhdeksän euroa Mugaben juhlapäivän kulujen kattamiseksi.

– Monissa maakunnissa ihmiset on pakotettu lahjoittamaan rahaa näihin juhliin. Nyt tiedämme, millä yksityiskone ja juhlat rahoitetaan, sanoo ammattiyhdistysliikkeen johtaja raymond Majongwe.

21. helmikuuta -liike on perustettu vuonna 1986. Liikkeen tarkoitus on levittää presidentti Mugaben väitettyjä saavutuksia ja pyyteetöntä politiikkaa. Perustamisestaan asti liike on vastannut Mugaben vuotuisten syntymäpäiväjuhlien varainhankinnasta.

Sankarista sylkykupiksi

Robert Mugabe on kiistanalainen hahmo. Hän nousi valtaan vuonna 1980. Hän hankki sankarin maineen puolustamalla mustien zimbabwelaisten asemaa silloisen Rhodesian valkoista hallintoa vastaan ja johtamalla Zimbabwen itsenäisyyteen. Kansainvälistä arvostusta hän sai lisäämällä koulutusta ja terveydenhoitoa.

Zimbabwen surkean talouspolitiikan takia Mugaben sädekehä on kuitenkin himmentynyt 1990-luvulta alkaen. Nälänhätä, aids-epidemia, ulkomaanvelka ja valtava työttömyys ovat tuhonneet Zimbabwen talouden.

Hallitus kuluttaa noin 98 prosenttia bruttokansantuotteesta. Tullit ja verot ovat korkeat, valtionyhtiöitä tuetaan voimakkaasti ja hallituksen säätelytalous hankaloittaa yritystoimintaa.

Epäonnistunut talouspolitiikka huipentui Zimbabwen superinflaatioon vuonna 2008. 1990-luvun lopulla Zimbabwe toteutti maareformin, jossa se otti valkoisten viljelijöiden tilat haltuunsa ja jakoi ne mustalle väestölle. Uudet viljelijät olivat kuitenkin kokemattomia tai maanviljely ei kiinnostanut heitä.

Maareformin vuoksi Zimbabwen ruuantuotanto liki puolittui. Maatalouden romahtaminen veti perässään pankkisektorin, ja vuoden 2008 lopulla inflaatio oli liki 90 miljardia prosenttia. Superinflaatio pakotti Zimbabwen luopumaan kansallisesta valuutastaan.

Mugabe on todennut, että hän aikoo hallita Zimbabwea 100-vuotiaaksi asti – ja hän näyttää tarrautuvan valtaan kaikin voimin. Mugaben arvostelijoita on vainottu ja pidätetty ja erinäiset väärinkäytökset ja vaalivilppiepäilyt ovat leimanneet tämän vuosituhannen vaaleja, joissa Mugabe on valittu uudelleen presidentiksi.

Lähteet: AFP