1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Näkökulmat

Näkökulma: Olen tentaattorinne tänään

Olen viikon haastatellut kymmeniä eduskuntavaaliehdokkaita, ja kuunnellut päälle kymmeniä kollegoiden tekemiä haastatteluja. Haastattelut ovat melkoinen urakka, sillä jokaisen haastattelun pitää olla henkilökohtainen mutta tasapuolinen, kirjoittaa toimittaja Antti Seppälä.

Yle otti kevään eduskuntavaaleihin tehtäväkseen haastatella kaikki Suomen runsaat kaksi tuhatta ehdokasta. Keski-Suomessa ehdokkaita on noin 120, tarkkaa määrää ei vielä tiedä, sillä ehdokasasettelu ei ole päättynyt.

Olen haastatellut pyöreästi kolmasosan Keski-Suomen ehdokkaista, ja ollut kuulolla ainakin puoleen niistä, joita en ole itse tehnyt. Viime maanantain ja tiistain aikana haastatteluja tehtiin yli 30 kumpanakin päivänä, siitä tahti loppuviikkoa kohti hieman rauhoittui.

Suomen jokaisesta ehdokkaasta tehdään henkilökohtainen vaalitentti.

Käytännössä haastattelut ovat sitä, että Suomen jokaisesta ehdokkaasta tehdään henkilökohtainen vaalitentti. Ehdokkaasta on otettu etukäteen selvää, ja osa haastattelusta on muotoiltu ehdokkaan taustojen mukaan. Suurin osa haastattelusta käsittelee kuitenkin ehdokkaan näkemyksiä poliittisiin kysymyksiin.

Viisi teetä

Haastatteluihin lähdettiin viiden t-teeman alla. Nämä ovat työ, terveys, turvallisuus, talous ja tulevaisuus. Jokaisessa haastattelussa käsitellään vähintään kahta näistä teemoista. Jotta tentit olisivat tasapuolisia, suurin osa kysymyksistä noukitaan Ylen kokoamasta laajasta teemoittaisesta kysymyspankista.

Ehdokashaastatteluissa ehdottoman tärkeää on tasapuolisuus. Hioimme kahden muun haastattelijan, Virpi Kotilaisen ja Päivi Kuplan, kanssa haastattelutapamme mahdollisimman samanlaisiksi. Yhteinen arviomme on, että haastateltava ei ole saanut etua tai haittaa sen mukaan kuka meistä on haastattelijaksi sattunut.

Noin kymmenen kysymystä

Ehdokashaastattelujen nimi voisi olla myös ”Noin kymmenen kysymystä”. Sen verran neljään minuuttiin näyttäisi kysymyksiä suurin piirtein mahtuvan. Kysymyksen ja vastauksen yhdistelmä kestää siis haastattelussa keskimäärin 24 sekuntia, ja se kysymys voi olla vaikkapa ”Miten Suomen talous saadaan tasapainoon?”.

Googlata ei voi, eikä kaverilta kysyä.

Tullessaan haastatteluun ehdokkaat tietävät, että edessä on vain yksi otto, mutta he eivät etukäteen tiedä mitä heiltä kysytään. Googlata ei voi, eikä kaverilta kysyä. Tiukka tilanne näkyy – ehdokkaat jännittävät, myös ne kokeneet konkarit. Silti tähän mennessä kaikki kutsutut ovat Keski-Suomessa tulleet haastatteluun.

Joko se meni?

Kaikki ehdokkaat ovat selvinneet tentistä vähintään kohtalaisesti, monet hyvin. Joskus on haettu sanoja ja vähän punaista lankaakin, mutta maaliin on aina päästy. Ehdokkaat eivät myöskään ole pelänneet myöntää, jos eivät jotakin asiaa tunne.

Neljä minuuttia ei ole pitkä aika.

Yleisin kommentti haastattelun jälkeen on ollut, että nytkö se jo loppui. Neljä minuuttia ei ole pitkä aika. Sen verran kestää vaikkapa Jimi Hendrixin versio All Along the Watchtower:ista, ja haastattelussa samassa ajassa katetaan useampia laajojakin teemoja.

Suurten puolueiden linjat ja osin ehdokkaatkin ovat toimittajan työtä tekevälle usein ainakin nimituttuja kuntapolitiikan seurannan yhteydestä. Pienpuolueissa taas vastaan tulee enemmän tuntemattomia nimiä, ja itse puolueetkin ovat vieraampia. Näissä haastatteluissa mielestäni ainakin Piraattipuolue paransi kuvaansa. Hassun puoluenimen takaa löytyy punnittuja näkemyksiä muustakin kuin tekijänoikeuksista ja internetistä.

Haastattelujen tasapuolisuuden ja ehdokkaiden onnistumisen määrittelee katsoja. Ehdokasvideot tulevat nähtäville maaliskuussa samaan aikaan kun Ylen vaalikone avautuu äänestäjien tutkittavaksi.