1. yle.fi
  2. Uutiset

Tulli: Ajopiirturin käytössä yhä enemmän rikkomuksia

Noin puolet kuljettajista sai huomautuksen tietojen puutteellisesta täyttämisestä Vaalimaan tullin tehotarkastuksessa. Ajopiirturien avulla seurataan muun muassa kuskien ajo- ja lepoaikoja.

Kotimaan uutiset
Digitaalinen ajopiirturi kuorma-auton ohjaamossa.
Kuorma-autojen digitaalisen ajopiirturin tehtävänä on pitää huolta kuljettajan riittävistä lepotauoista.Yle

Vaalimaan tulli valvoi tällä viikolla tehostetusti ajopiirturien käyttöä raskaassa liikenteessä. Tulli tarkasti tehoiskun aikana lähes 40 ajoneuvon piirturit, joiden avulla seurataan muun muassa kuskien ajo- ja lepoaikoja. Piirturien käyttöä seurataan päivittäin, mutta tehoiskuja tehdään pari kertaa vuodessa.

Huomautus tietojen puutteellisesta täyttämisestä annettiin 19 kuljettajalle. Yksi kuski sai sakot tietojen puuttumisesta, ja edellisen piirturilevyn puuttuminen toi sakon neljälle kuljettajalle.

– Ongelmat ovat lisääntyneet viime vuosina. Osa kuskeista vetoaa tietämättömyyteen, mutta osa tekee tätä täysin tietoisesti, sanoo tullitarkastaja Jukka Nokka Vaalimaan tullista.

Ajo- ja lepoajoista sai huomautuksen kaksi kuljettajaa ja kolmea sakotettiin. Sakotetut olivat joko ylittäneet sallitun vuorokautisen ajoajan tai eivät olleet pitäneet vaadittua vuorokautista lepoaikaa. Lisäksi autoista yksi oli niin huonokuntoinen, että se palautettiin takaisin Venäjälle.

Kaikki iskussa tarkastetut ajoneuvot olivat venäläisiä.

Lue seuraavaksi