1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Sohjo, maila ja pallo – vaihtelevat olosuhteet ovat osa hankisählyä

Tampereen Viikikassa pelattiin viidennen kerran hankisählyn Suomenmestaruudesta. Pelikentät pehmenivät leudossa säässä nopeasti sohjoksi, mutta se ei hidastanut menoa. Tärkeintä on hauskanpito, mutta kentillä on nähty pallotaitureitakin.

Kuva: Eveliina Niskanen / Yle

Sohjoa. Naurua. Tiukkaa taistelua.

Tampereella Viinikanpuistossa pelattiin lauantaina hankisählyn SM-kisat. Laji saattoi tosin tänä vuonna olla sohjosählyä, sillä leuto sää ja sateet olivat pehmentäneet pelikentän, eikä luminietoksista ollut tietoakaan. Jo turnauksen ensimmäisten pelien jälkeen kenttiä jouduttiin siirtämään, kun ne tallaantuivat vetiseksi mössöksi.

Vaihtelevat olosuhteet kuitenkin kuuluvat lajin henkeen, sanoo tapahtuman järjestäjä Andy Hopi.

– Joskus on ollut 30 astetta pakkasta ja joskus ruoho vihertänyt ohuen lumipeitteen alta. Sohjo ei haittaa menoa.

Viidennen kerran järjestettyyn tapahtumaan oli ilmoittautunut kilpailemaan kaksitoista joukkuetta, joista moni oli kisojen konkari. Yksi monia kisoja kolunneista oli tamperelaisjoukkue Kärsämö.

Parasta on illalla odottava sauna.

Miia Tuomimäki

– Täällä olemme mukana neljättä kertaa. Pelaaminen on hienoa, vaikka sukat kastuvat. Mutta kyllä parasta on joukkuetta odottava sauna, se kuuluu perinteisiin, nauraa Miia Tuomimäki.

Tamperelais-turkulainen työporukka on osallistunut kesällä myös järvisählyyn. Lauantain ensimmäinen peli päättyy selvään tappioon, mutta Kärsämö aikoo porskuttaa eteenpäin sohjossa.

– Tsempataan toisia ja nautitaan sopivasti urheilujuomaa, Suvi Oksa ja Sami Palolla tiivistävät joukkueen taktiikan.

Samaa sarjaa eukonkannon kanssa

Andy Hopi kertoo, että moni joukkue tulee mukaan vuosi toisensa jälkeen.

Teknisesti taitavat pelaajat pyörittelevät palloa hangessakin miten tahtovat.

Andy Hopi

– Suomessa toimii mikä tahansa hullu idea. Tässä maassa pelataan suojalkapalloa ja harrastetaan eukonkantoa. Tämä laji menee samaan sarjaan.

Hopilla itsellään on salibandytaustaa sekä pelaajana että valmentajana. Idea hankisählyn SM-kisoihin syntyi tamperelaisessa Warriors-salibandyseurassa. Viidessä vuodessa kisat ovat kutistuneet.

– Ensimmäisinä vuosina joukkueita oli mukana peräti yli 40. Pelaamassa oli teknisesti taitavia pelaajia, jotka pyörittelivät palloa hangessakin miten tahtoivat.

Nyt tapahtumaa pitävät pystyssä vanhat tutut joukkueet. Alkuvuosien kaltaiseen suosioon on kuitenkin Hopin mukaan mahdollisuuksia.

– Kyllä tässä potentiaalia. Tämä on helposti lähestyttävä laji. Sitä paitsi puistossa on vielä paljon tilaa, joten kyllä tänne mahtuu lisää kenttiä, visioi Hopi.