Toimistopila herättää ristiriitaisia tunteita – kokosimme toimistokällien klassikot yhteen

Parhaimmillaan työyhteisössä kukkii hurtti huumori ja toimistopilat naurattavat myös pilan kohdetta. Pahimmillaan pilojen tekijä luulee olevansa hauska, mutta oikeasti kenellekään muulla ei ole kivaa.

Kotimaa
Paketoitu tuoli
Paketoitu tuoliCaroliina Temonen

Työyhteisöt ovat parhaimmillaan viihtyisiä ja hauskoja paikkoja. Kysyimme lukijoilta parhaita muistoja toimistopiloista. Vinkkejä tuli myös sähköpostitse.

Toimistopilat tai slangiksi väännettynä toimistokällit hymyilyttävät, mutta pahimmillaan ne aiheuttavat eripuraa tai työajan kulumista hukkaan.

Kokosimme yhteen muutaman yleisimmän källin. Muutamista kommenteista voi lukea myös sen, että huumori on todella vaikea laji.

1. Muovikelmu tai tarralaput

Yleisimmät toimistopilat taitavat olla kelmutetut tietokoneiden näppäimistöt, tuolit tai peräti autot. Kelmu ei oikein käytettynä riko mitään, mutta kelmun poistaminen saattaa kuluttaa aikaa.

Jokaisesta toimistosta löytyy myös tarralappuja monissa eri väreissä. Niihin voi kirjoittaa tärkeitä "tiedotteita" tai eri värisistä lapuista voi tehdä jopa pieniä taideteoksia.

Työkaveri oli laittanut oveensa lapun "olen fysioterapiassa". Se oli taitavasti muutetttu muotoon "olen psykoterapiassa". Työkaveri ei ilahtunut, koska oven takana oli käynyt tärkeitä vieraita terapian aikana.

2. Tuolit

Yksi helpoimmista toimistopiloista on laskea tuoli ala-asentoon. Ensi katsomalla työntekijä ei aina huomaa, että tuoli on tavallista alempana. Toisaalta tämä pila ei selkävaivaista ilahduta lainkaan.

Tuolin kasteleminen taitaa olla lapsellista, vaikka sitäkin kuulemma töissä tehdään. Sen sijaan tuolin vieminen pois normaalista paikasta saa monet työntekijät hämilleen. Keskustelussamme yksi kirjoittaja kertoi, kuinka hänen tuolinsa oli matkustanut toimiston hississä useita tunteja, eikä kukaan kiinnittänyt huomiota.

Takavuosina oli – ihan oikeasti – hauska kollega, joka rakasti tällaisten källien tekemistä. Yksi mieleenpainuneista oli kun en aamulla varhain töihin tullessani löytänyt mistään tuoliani. Ja tämä tapahtui kauan ennen kuin istumisen vaaroista oli ollut mitään puhetta. Etsin ao kapinetta kaikista mahdollisista ja mahdottomista paikoista turhaan, kunnes kuulin että hississä on nykyään tarjolla istumapaikka. Tuolini oli seilannut siellä eessuntaas aamun ajan. No, nykyään seison toimistossa muutenkin. – Nimimerkki Aamutyöläinen

3. Teippi

Sydämiä näppäimistöllä
Caroliina Temonen

Sormenkokoisella palalla teippiä saa hiiren pois päältä. Kun teippi on laitettu hiiren alle optisen lukijan eteen, luulee moni tietokoneensa olevan rikki. Tähän vikaan atk-tuet törmäävät yllättävän usein.

Ennen vanhaan hiirestä saatettiin ottaa kuula irti, mutta siitä jäi nopeasti kiinni, kun hiiri tuntui normaalia kevyemmältä.

Teipillä myös viedään kyniä ja muita työkaluja kattoon tai pöydän alle.

4. Auki oleva tietokone

Avoinna oleva Facebook-sivu tai Twitter-tili houkuttavat kirjoittamaan epäsovinnaista. Tämä ei kuitenkaan ole soveliasta, elleivät työkaverit ole hyviä ystäviä. Silloinkin kannattaa miettiä kaksi kertaa.

Toinen keskustelussa esiin noussut tietokonetemppu on painaa control+alt+nuoli-näppäinyhdistelmää. Tällä tavalla Windows-tietokoneen näyttö saadaan ylösalaisin.

Aika paljon pystyis tekemään työkavereideni nimissä; niillä kun on tapana jättää työasemat lukitsematta, kun tietokoneen äärestä poistuvat pariksi tunniksi. Vois lukea sähköpostit ja lähetellä muutamat kivat viestit ympäriinsä tai sotkea työpaikan ohjelmistoilla ylläpidettäviä aineistoja. Ei vain huvita tehdä sellaista, mielestäni nuo "pilat" ovat lähinnä vahingontekoa eli rikollista puuhaa. – Nimimerkki Onpas "hauskaa"

5. Lelut ja koristeet

Mikä onkaan mukavampi saattaa työtoveri lomalle, kuin laittaa penkille tai pöydälle lasten uimarengas tai muovinen palmu. Tämä kepponen toimii myös lomalta palaavalle työntekijälle.

Auton pesun koordinointia.
Caroliina Temonen

6. Hölmöt toimeksiannot

Takavuosina erityisesti harjoittelijoille annettiin sellaisia toimeksiantoja, joita ei voi toteuttaa tai hetken ajateltuaan toimeksiannon tajuaa vitsiksi. Toimeksiannon pitää olla oikeasti niin hulvaton, että sen ymmärtää olevan huumoria.

7. Salainen ihailija

Joillakin työpaikoilla on sovittu, että työkavereille annetaan salaisia yllätyksiä. Yllätys voi olla pieni lahja tai se, että pöydällä on iloinen tervehdys. Kiinnijäämisen riski pienenee, kun viestin kirjoittaa koneella. Tämä kepponen taitaa olla paras kepponen, sillä tämä ilahduttaa oikeasti.

Lähteinä on käytetty keskusteluartikkelia, toimittajan omia kokemuksia ja helsinkiläisen Caroliina Temosen lähettämää kirjettä, jossa oli lukuisia hänen tekemiään piloja.