”Putin, kansa, Venäjä” – Moskovassa marssittiin Maidanin vuosipäivänä

Kymmenet tuhannet mielenosoittajat täyttivät Moskovan ydinkeskustan Kiovan itsenäisyysaukion tapahtumien vuosipäivänä. Mielenosoitukseen järjestäytyneet saattueet tukivat presidentti Putinin Ukraina-politiikkaa ja vastustivat värivallankumouksia.

Ukraina
Venäläiset osallistuivat mielenosoitusmarssiin Moskovassa 21. helmikuuta 2015.
Venäläiset osallistuivat mielenosoitusmarssiin Moskovassa 21. helmikuuta 2015. Sergei Ilnitsky / EPA

– Tulin osoittamaan mieltä Maidania vastaan, jotta sellaista ei koskaan tapahtuisi Venäjällä, kertoi mielenosoitukseen osallistunut Olga Kolynova.

Tapahtuman järjesti Anti-Maidan-liike, joka oli julistanut mielenilmauksen tunnuslauseeksi "Emme unohda! Emme anna anteeksi!". Kansanliikkeen tunnetuin keulamies on moottoripyöräkerho Yön susien johtaja Aleksandr Zaldostanov eli Kirurgi, jolla on läheiset välit presidentti Putiniin. Keskipäivällä alkanut mielenosoitus marssitti keväisessä auringonpaisteessa hyvin järjestäytyneet osanottajansa pitkin Moskovan ydinkeskustan katuja. Maidanin vastaiset huudot raikuivat, kun mielenosoituskulkue marssi Kremlin kupeessa sijaitsevalle Vallankumouksen aukiolle. Valtaosa marssijoista oli ryhmittäytynyt edustamansa järjestön tunnuksin erillisiksi saattueiksi

Järjestäjien mukaan mielenosoitukseen otti osaa yli sata järjestöä. Mukana oli niin sotilaallisia järjestöjä, poliittisia puolueita, yhteiskunnallisia liikkeitä kuin opiskelijaryhmiäkin. Monet osanottajista oli kyyditetty busseilla pääkaupunkiin Venäjän muilta alueilta.

Riippumattomien venäläisviestimien mukaan hallinto oli lähettänyt osallistumiskutsuja tapahtumaan opettajille ja virkamiehille. Osanottajille väitetään myös maksetun pieniä korvauksia mielenosoitukseen osallistumisesta.

Venäjän Punainen risti mukana mielenosoituksessa

Oikealla Venäjän Punaisen ristin puheenjohtaja Raisa Lukuttsova.
Oikealla Venäjän Punaisen ristin puheenjohtaja Raisa Lukuttsova.Erkka Mikkonen / Yle

Mielenosoitusmarssiin otti osaa myös Venäjän Punainen risti. Sen edustaja Raisa Lukuttsova painotti, että järjestö ei ole marssilla ottamassa kantaa politiikkaan, vaan on vaatimassa rauhaa. Lukuttsovan mukaan Ukrainan vallankumousta vastustava mielenosoitus on kuitenkin asian ilmaisemiseksi sopiva tapahtuma.– Sota alkoi Maidanista. Voin myös sanoa, että kannatan presidentti Putinia, sillä hän tahtoo rauhaa, sanoi Lukuttsova Venäjän Punaisesta rististä.

Rauhallisesti sujunut mielenosoitus keräsi järjestäjien mukaan 50 000 osanottajaa. Poliisin arvion mukaan paikalla oli 35 000 mielenosoittajaa.

Tänä viikonloppuna tulee kuluneeksi tasan vuosi Kiovan kansannoususta, joka pakotti Ukrainan entisen presidentin Viktor Janukovitshin pakenemaan maasta Venäjälle