1. yle.fi
  2. Uutiset

Maailman velkakuorma kasvoi 50 biljoonaa

Eniten velkaantumistaan ovat kiihdyttäneet valtiot.

Ulkomaat
Maailman kokonaisvelka.
Yle Uutisgrafiikka

Maailman velka kasvaa kasvamistaan. Kansainvälisen konsulttiyhtiö McKinsley & Companyn julkistaman tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan vuoden 2007 finanssikriisistä maailman velka on kasvanut 50 biljoonaa euroa. Velkamäärän kasvu on yli kolme kertaa Yhdysvaltojen vuotuisen bruttokansantuotteen suuruinen.

Vuonna 2014 velkaa oli noin 175 biljoonaa euroa. Tämä kokonaisvelka on 286 prosenttia koko maailman bruttokansantuotteesta. Bruttokansantuotteeseen suhteutettuna eniten velkaa on Japanissa, Espanjassa, Kiinassa ja Yhdysvalloissa.

Vuosina 2007–2014 hallitukset ovat lisänneet velkaansa noin reilut 22 biljoonaa euroa. Tästä velasta 75 prosenttia keskittyy kehittyneisiin talouksiin.

Hallitusten jälkeen eniten velkataakkaansa ovat kasvattaneet yritykset ja finanssilaitokset.

Kotitalouksien velka on kasvanut, sillä valtaosassa maailman maista ihmiset ottavat entistä suurempia velkoja. Keskeisin kotitalouksien velkojen kasvun selittäjä on kallistunut asuminen. Noin 75 prosenttia kotitalouksien veloista on asuntolainoja.

Kiina on nelinkertaistanut velkansa edellisten seitsemän vuoden aikana. Arviolta puolet tästä summasta eli noin yhdeksän biljoonaa euroa liittyy suoraan tai epäsuorasti kiinteistörakentamiseen. Kiinan kiinteistömarkkinoiden uuvahtamisella voi olla merkittäviä vaikutuksia, sillä kiinteistörakentaminen muodostaa noin 15 prosenttia Kiinan bruttokansantuotteesta.

Tutkimuksessa Suomi sijoittuu valtioiden keskisarjaan. Huonoin tilanne on Irlannissa, Singaporessa, Portugalissa ja Kreikassa.

Suomessa tutkimuksesta kertoi ensimmäisenä Kauppalehti (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi