Ukraina ja separatistit sopivat raskaiden aseiden vetämisestä loitommalle rintamalinjasta

Yöllä allekirjoitettua sopimusta aletaan toteuttaa jo sunnuntain aikana, sanovat molempien osapuolien edustajat.

Ukraina
Venäjämielinen separatisti ohjasi vankeina olleita ukrainalaisia sotilaita
Venäjämielinen separatisti ohjasi vankeina olleita ukrainalaisia sotilaita ennen osapuolten vanginvaihtoa Frunzen kylässä lähellä Luhanskia lauantaina 21. helmikuuta.Andrei Leble / EPA

Ukrainan konfliktin osapuolet ovat allekirjoittaneet sopimuksen raskaiden aseiden vetämisestä sota-alueelta Minskin rauhansopimuksen mukaisesti. Tiedon ovat vahvistaneet Ukrainan armeijan edustaja ja separatistijoukkojen komentaja sekä separatistien uutistoimisto.

Ukrainan armeijasta arvioitiin aamulla, että on liian aikaista sanoa, milloin aseita aletaan vetää pois. Myöhemmin armeijan edustaja sanoi operaation alkavan sunnuntaina aikana. Separatistien komentajan Eduard Basurin oli sanonut samoin jo aikaisemmin.

Ukrainan, Venäjän, Ranskan ja Saksan johtajien huipputapaamisessa viikko sitten Minskissä sovittiin, että raskaiden aseiden siirtäminen 50–70 kilometrin päähän olisi alkanut viime tiistaina ja saatu päätökseen maaliskuun kolmanteen päivään mennessä.

Edellytyksenä oli kuitenkin, että alueella vallitsisi tulitauko, joka oli sopimuksen pääkohta. Tulitaukoa on rikottu useissa paikoin, ja strategisesti tärkeän Debaltseven kaupungin separatistit valtasivat tulitauosta huolimatta.

Toiveikas merkki edistyksestä sen sijaan saatiin sunnuntain vastaisena yönä, kun osapuolet vaihtoivat vankeja. Separatistit vapauttivat 139 Ukrainan sotilasta, Ukraina 52 kapinallissoturia.

Toisaalta Ukrainan armeija kertoo, että Venäjä on jatkanut sunnuntaina panssarivaunujen ja panssaroitujen ajoneuvojen lähettämistä rajan yli Itä-Ukrainaan. Armeijan edustajan mukaan junalla on tuotu 60 ajoneuvoa Amvrosiivkan kaupunkiin ja muuta kalustoa tietä pitkin rajan yli Novoazovskissa.

Lähteet: AFP, Reuters