Saksa ei myy panssariajoneuvoja Liettualle

Saksalaislehden haastattelemat turvallisuuspolitiikan asiantuntijat hallituspuolueiden sisältä pitävät ratkaisua vääränä.

Ulkomaat
Boxer-tyyppinen panssarivaunu.
Boxer-tyyppinen panssariajoneuvo.ARTEC GmbH

Saksa on hylännyt Liettuan saksalaispanssariajoneuvojen ostotarjouksen. Asiasta kertoo saksalaislehti Welt am Sonntag (siirryt toiseen palveluun). Liettua haluaa uudistaa puolustustarvikkeensa muun muassa Venäjän tilanteen takia.

Liettuan presidentti Dalia Grybauskaite pitää Venäjän toimia todellisena uhkana, ja maa on rekisteröinyt päivittäisiä venäläisiä sotaharjoituksia rajan takaa. Liettua haluaisi ostaa kymmeniä Boxer-tyyppisiä panssariajoneuvoja, jotta varustetaso olisi nykyaikaisempi. Die Weltin mukaan Liettua ei olisi tehnyt kauppasopimusta suoraan saksalaistehtaan kanssa, vaan maa olisi halunnut solmia kauppasopimuksen Saksan valtion kanssa, niin sanotun Government to Government -käytännön mukaisesti.

Mitään virallista syytä ostotarjouksen hylkäämiselle lehti ei ilmoita. Nimettömänä pysyvä puolustusministeriön virkamies kuitenkin sanoo, ettei kuljetusajoneuvojen myyntiä ole nähtävissä lähivuosina, vaikkakin hän pitää Liettuan puolustusvoimien modernisointia hyvänä asiana.

Lehden haastattelemat turvallisuuspolitiikan asiantuntijat hallituspuolueiden sisältä pitävät kuitenkin ratkaisua vääränä.

– Meidän intressissämme on se, että Baltian Nato-kumppaneiden puolustuskyky paranee, sosialidemokraattien puolustusasioiden puhemies Rainer Arnold sanoo lehdelle.

– Tässä tilanteessa meidän velvollisuutemme on niin pian kuin mahdollista auttaa Nato- ja EU-kumppaneitamme Baltiassa. Se koskee myös panssariajoneuvojen hankintaa, sanoo Florian Hahn, CSU-puolueen puolustusvastaava.

Boxer-panssariajoneuvoja pidetään lehden mukaan maailman nykyaikaisimpana.

Dan Ekholm, Berliini
Yle Uutiset