1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Pääministeri ei näe Ruotsi-yhteistyössä "Jassia haudattuna"

Alexander Stubbille hävittäjävalinnat ovat viimeinen asia, jota hän ajattelee Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyössä.

Pääministeri Alexander Stubb. Kuva: Roni Rekomaa / Str / Lehtikuva

On "mörköjen maalaamista seinille" nähdä Suomen puolustusyhteistyössä Ruotsin kanssa ruotsalaisten teollisuuspiirien hyödyn tavoittelua, kuvaili pääministeri Alexander Stubb (kok.) Pääministerin haastattelutunnilla Ylen Radio Suomessa.

– Viimeinen asia, jota ajattelen Suomen ja Ruotsin yhteistyössä, ovat hävittäjävalinnat, pääministeri vastaa kysymykseen, saavatko Suomen käyttämät yhdysvaltalaiset Hornetit seuraajikseen ruotsalaiset Jas Gripen -hävittäjät. 

– En näe tässä Jassia haudattuna, Stubb sanoi.

Stubbin mukaan yhteistyössä ei ole kyse puolustusliitosta eikä säästöstä, vaan hyöty- ja tehokkuusnäkökulmista.

– Tiivistämme rauhan ajan yhteistyötä, uskottava itsenäinen puolustus on lähtökohta, sitten tulee pohjoismainen yhteistyö, Ruotsi, EU ja neljäntenä Nato-kumppanuus.

"Vastuutonta, jos ulkoministeriö ei olisi sosiaalisessa mediassa"

Lisäksi pääministeri kommentoi käynnissä olevaa informaatiosotaa. Hänen mukaansa Suomi vastaa siihen avoimen yhteiskunnan lailla.

– Saimme osviittaa trollitoiminnasta, valtiojohtoisesta propagandasta, lapsikaappaustapauksen yhteydessä, hän nostaa esimerkiksi Anton-pojan tapauksen vuonna 2008.

Olisi vastuutonta, jos esimerkiksi ulkoministeriö ei olisi aktiivinen sosiaalisessa mediassa, Stubb kuvailee toimintatapoja nykymaailmassa.

– Tarvitsemme maa- meri- ja ilmavoimat sekä kyberpuolustuksen. Kyberturvallisuusstrategia ei riitä, merkitystä on sillä, millainen tietoturvallisuutta koskeva lainsäädäntömme on.