1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Stubb: Tämä ei ole ollut onnistunut hallitus

Hallituksen tavoitteiden toteutumiskysymyksiin vastaillut pääministeri muistuttaa, että nykyhallituksella on ollut vähän aikaa muuttaa maailmaa.

Pääministeri Alexander Stubb Ylen pääministerin haastattelutunnilla Kesärannassa Helsingissä 22. helmikuuta 2015. Kuva: Roni Rekomaa / Str / Lehtikuva

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) ei pidä nykyhallitusta kovin onnistuneena. Pääministerin haastattelutunnilla Stubb vastaili toimittajien kysymyksiin hallituksen tavoitteiden toteutumisesta.

Stubbin mukaan aina kun mennään vaaleihin, ehdokkaita jännittää ja puolueita jännittää. Katsellaan galluppeja ja yritetään kertoa tavalla tai toisella siitä, missä onnistuttiin ja missä epäonnistuttiin.

– Minä lähden aina siitä, että kannattaa puhua totta. Minun mielestäni tämä ei ole ollut onnistunut hallitus.

– Kyllä se on tehnyt tiettyjä asioita ihan hyvin, mutta tietyissä asioissa se on epäonnistunut. Tulen itse antamaan pääministerin ilmoituksen tuossa maaliskuun alussa – esimerkiksi rakennepoliittisessa ohjelmassa – joka on eräänlainen testamentti siitä, missä onnistuttiin.

Rakennepoliittiseen ohjelmaan kuulunut perhepaketti eli kotihoidontuen jakaminen ja päivähoito-oikeuden rajaaminen jäi pöydälle, kun hallituspuolueet eivät päässeet siitä sopuun. Stubb otti perhepaketin esimerkiksi.

– Kyllä me yritimme neljän puheenjohtajan kesken löytää siihen ratkaisua, mutta ei ollut tahtoa, poliittista sellaista, viedä sitä siinä vaiheessa eteenpäin. Se on niinkuin hallituksessa aina, kun on koalitioita.

Stubb myös muistutti, että nykyisellä hallituksella on ollut hyvin vähän aikaa ajaa asioitaan.

– Tässä kun on istunut kahdeksan kuukautta pääministerinä, niin täytyy olla realistinen, ei tätä maailmaa niin lyhyessä ajassa muuteta.