Hyppää sisältöön

YK:n ilmastoasiantuntijaa syytetään seksuaalisesta häirinnästä

Intian poliisi syyttää YK:n ilmastoasiantuntija Rajendra Pachauria seksuaalisesta häirinnästä. Mies ei tutkinnan vuoksi pysty toimimaan IPCC:n eli YK:n ilmastopaneeliin puheenjohtajana Keniassa.

Ilmastonmuutospaneeli IPCC:n tiedotustilaisuus Tokiossa 31. maaliskuuta 2014. YK:n ilmastoasiantuntija Rajendra Pachauri kuvassa vasemmalla. Kuva: Christopher Jue / EPA

YK:n ilmastoasiantuntijaa Rajendra Pachauria, 74, syytetään naiseen kohdistuvasta seksuaalisesta häirinnästä. Pachauri ei pääse osallistumaan ensi viikon YK:n ilmastopaneeliin IPCC:n kokoukseen Kenian Nairobissa. Hänen piti toimia paneelin puheenjohtajana.

29-vuotias naistutkija on tehnyt valituksen Pachaurista. Nainen syyttää Pachauria sopimattomasta käytöksestä, sähköposteista ja WhatsApp-viesteistä. Pachauri on kiistänyt syytökset ja väittää, että hänen sähköpostiaan ja matkapuhelintaan on hakkeroitu. 

Pachauri on johtava ilmastoasiantuntija ja on toiminut IPCC:n johtajana vuodesta 2002 alkaen. IPCC sai vuoden 2007 Nobelin rauhanpalkinnon yhdessä Yhdysvaltain entisen varapresidentin Al Goren kanssa.

Pachauri on Itä-Suomen yliopiston kunniaprofessori. Presidentti Tarja Halonen myönsi Pachaurille Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan kunniamerkin vuonna 2010.