Lintujen kevätmuutto on alkanut ennätysaikaisin

Lintumaailma odottaa vesi kielellä säiden lämpenemistä. Osa linnuista on jo varannut reviirinsä ja odottaa pesinnän alkamista.

luonto
Västäräkki
Västäräkki Äitienpäivänä Merikarvianjoella.Sakari Sipilä

Leuto talvi on saanut ensimmäiset muuttolinnut saapumaan jo Suomeen. Esimerkiksi ulkosaaristossa on tavattu jo runsaasti haahkoja.

– Myös uuttukyyhkyjä, tunturikiuruja, merihanhia ja mustavariksia on saapunut maahan, kertoo Turun lintutieteellisen yhdistyksen varapuheenjohtaja Jorma Hellsten, joka oli viikonlopun aikana seuraamassa kevään edistymistä Saaristomerellä Jurmon saaressa.

Osa viettänyt Suomessa koko talven

Hellsten arvioi, että lintumaailma on tavanomaisesta keväästä pari viikkoa etuajassa. Esimerkiksi ensimmäisiä västäräkkejä on nähty jo Lounais-Suomessa. Kyseessä ovat niin sanotut tiedusteluyksilöt, jotka palaavat takaisin Viroon, mikäli sää Suomessa kylmenee.

Leuto talvi on aiheuttanut myös sen, että monet perinteiset muuttolinnut ovat jääneet talvehtimaan Suomeen.

– Esimerkiksi punarintoja on talvehtinut ennätyksellisen paljon, sanoo Jorma Hellsten.

Myös kottaraisia on ollut ainakin Varsinais-Suomessa satojen yksilöiden parvina läpi talven.

Kevättä rinnassa

Kevään edistyminen on aiheuttanut sen, että monet linnut kuten talitiaiset ovat alkaneet laulaa jo aikaisin aamusta aurinkoisina päivinä. Talitiaiset ovat alkaneet myös varailla sopivia pesäpönttöjä itselleen.

– Mutta varsinainen pesintä ei ole vielä alkanut. Sen verran niillä sisäinen kello sanoo, että siihen puuhaan on vielä liian aikaista, Turun lintutieteellisen yhdistyksen varapuheenjohtaja Jorma Hellsten sanoo.