Hyppää sisältöön

Asiantuntija rohkaisee sinkkuja: Tavatkaa aktiivisesti uusia ihmisiä

Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja arvostelee sitä, että deittailusta on tullut kuluttamista esimerkiksi Tinderin kaltaisten nettipalveluiden vuoksi.

Heli Vaaranen.
Nolla-aika viittaa niiden sinkkujen viettämään hukka-aikaan, jotka kaipaavat parisuhdetta. Termin kehittänyt Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen kertoo, miten sinkut tuhlaavat aikaansa.

Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen kehottaa sinkkuja olemaan aktiivisia ja tapaamaan uusia ihmisiä. Ylen aamu-tv:ssä vierailleen Vaarasen mielestä ihmiset käyttävät siihen nykyään liian vähän aikaa.

– Hyvin paljon mennään kotiin, ollaan tuttujen ihmisten kanssa, ystävien kanssa. Viihde on koukuttavaa, ja ihan tällainen kotoilu on hyvin koukuttavaa. Siitä tulee tapa, jolloin ei olla saatavilla uusiin yllättäviin kohtaamisiin, hän sanoo.

Vaaranen korostaa, ettei hänen tarkoituksensa ole syyllistää ketään vaan puhua puhtaasti tilastotieteestä. Tutkimusten mukaan monet kuitenkin toivovat olevansa parisuhteessa.

– Mitä enemmän on kontakteja ja mahdollisuuksia, sitä todennäköisempää on löytää se kumppani.

"Aika korostaa yksilöllisyyttä ja riippumattomuutta"

Vaaranen näkee parinmuodostuksen ongelmaksi myös sen, että nykyinen aika korostaa yksilöllisyyttä ja riippumattomuutta. Tämä on johtanut muun muassa siihen, että toisen lähestymisyritys saatetaan torpata tavan vuoksi jo ennen kuin sitä on kunnolla edes tehty. Aikaisemmin näin ei ollut.

– Kun juttelee vanhusten kanssa, niin he kertovat ihan avoimesti, että se oli se ykkösjuttu: minä haluan löytää kumppanin, rakastua, olla yhdessä ja viettää romanttisen kesän ja niin poispäin, Vaaranen kertoo. 

Hän arvostelee myös sitä, että deittailusta on tullut tavallaan kuluttamista esimerkiksi Tinderin kaltaisten nettipalveluiden myötä. Se on muuttanut vuorovaikutusta pinnallisemmaksi.

– Me kulutetaan näitä kasvoja ja me kulutetaan näitä deittejä ja me kulutetaan näitä kohtaamisia. Se on sitten kerralla käytetty ja siirrytään seuraavaan.