Pikaluistelija Elina Risku hakee Astanan MM-kisoista ennätysaikaa: "Mitali ehkä vasta tulevaisuutta"

Seinäjoen Urheilijoita edustava pikaluistelija Elina Risku on lähtenyt maanantaina pikaluistelujoukkueen kanssa kohti Kazakstanin Astanaa sprinttereiden MM-kisoihin. Neljänsiin aikuisten MM-kisoihin osallistuva Risku toivoo omaa ennätysaikaa ja ehjiä suorituksia. 22-vuotias Risku ei vielä tällä kaudella usko taistelevansa MM-mitaleista, mutta onneksi uraakin on vielä paljon edessä.

urheilu
Elina Risku
Yle

Seinäjoen Urheilijoita edustavan Elina Riskun kauden kunto punnitaan todenteolla tulevana viikonloppuna, kun pikaluistelija osallistuu lauantaina ja sunnuntaina 500 ja 1000 metrin yhteispistekilpailuihin sprinttereiden MM-kisoissa Astanassa. Vielä ei kuitenkaan perhosia ole vatsassa.

– Mulla jännitys tulee yleensä vasta siinä ihan edellisenä päivänä, ja kilpailupäivänä mä yritän jännittää mahdollisimman vähän. Oon vuosien varrella oppinut, että pieni jännitys saa ja pitää olla, mutta nimenomaan pieni. Jos jännittää ihan hirveesti ja jo edellisenä päivänä rupee ressaamaan, niin se saattaa näkyä suorituksessa, ettei ole niin rentoa menoa. Pyrin siihen, etten liikaa jännitä, Risku kertoo.

Vielä viikko sitten kotijäällä Seinäjoella Elina Risku treenasi kovalla temmolla ja hioi tekniikkaa, mutta kisaviikolla pitää jo ottaa rennommin.

– Astanassa käydään tutustumassa jäähän, tehdään muutamia jäätreenejä ja herkistellään oikeestaan sinne viikonloppuun. Tsekataan, että kaikki tekniset jutut on kunnossa. Pieniä säätöjä pystyy vielä tekemään, mutta eihän isoja muutoksia voi enää tehdä. Se kaikki tulee sitten pääkopasta siinä viivalla; matkan aikana ei enää pysty miettimään, että mitä teen, vaan se tulee alitajunnasta siinä vaiheessa.

Tavoite: ehjät suoritukset

Elina Risku luistelee viikonloppuna molempina päivinä 500 ja 1000 metrin matkat, joista lasketaan yhteispisteet. Aikaisempina vuosina viimeiselle 100 metrille on päässyt kolmen matkan jälkeen 24 parasta.

– Mulla on tavoite luistella kaikki matkat ja päästä ihan ennätysaikoihin – tai ainakin Euroopan ratojen ennätysaikoihin.

Riskulta voidaankin odottaa menestystä, koska tällä kaudella kisat ovat sujuneet. Hän sijoittui maailman cupissa Hollannin Heerenveenissä helmikuun alussa B-ryhmän kahdeksanneksi 500 metrillä. Palkintosijaan jäi matkaa vain muutama kymmenys.

– Se ei ollut edes kovin hyvä luistelu, varsinkin ensimmäinen 100 metriä oli tosi huono, että siihen nähden kierros oli ihan jees. Siitä jäi kyllä hampaankoloon seuraaviin kisoihin. En saanut kovin hyvää lähtöä, ja sitten kun ei saa hyvää lähtöä, ei satasen väliaikakaan ole hyvä. Mitä parempi satanen, niin se sitten kertautuu kierroksellekin, että saa nopeamman vauhdin niistä kaarteista, Risku sanoo.

Riskun kunto on hyvä ja hän uskoo, että ennen kisoja kaikki on kunnossa.

– Lähen niitä hyviä omia suorituksia hakemaan, että saisin ehjät suoritukset. Tuolla Heerenveenissä jäi just hampaankoloon, että lähtö meni vähän huonosti ja sitten tonnilla horjahdin pahasti, ja siinä meni aikaa. Tällä hetkellä on vielä sen verran matkaa maailman kärkeen, etten ehkä tällä kaudella ole vielä mitalisijoilla, mutta tavoite on, että joku kaunis päivä taistelisin mitalisijoista ja voitosta.

Elina Risku on vasta 22-vuotias, ja laji on sellainen, jossa pärjää vähän vanhemmallakin iällä. Aikaa siis vielä on löytää mitalivauhti.

– Oikeestaan ne, jotka mitaleista taistelee, on siinä vähän alle 30 vuotiaita, jotkut saattaa olla 25 vuoden tuntumassa, mutta kolmekymmppinen on vielä tosi hyvän ikäinen! Pekla Koskelakin on osoittanut, että päälle 30-vuotiaana voi vielä taistella kärkisijoista.

Astanassa kuljetaan hotellin ja hallin väliä

Elina Risku on ollut MM-kisoissa Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Japanissa mutta myös Kazakstanin Astana on tuttu paikka. Kaupungissa halli on melko uusi ja jää hyvässä kunnossa, mutta vapaa-ajanviettomahdollisuuksissa voisi olla Riskun mielestä parantamista.

– Taitaa olla sama hotellikin, mihin nyt sitten kolmatta kertaa mennään. Ei siellä ehkä ole vapaa-ajalle samalla tavalla tekemistä kuin vaikkapa Jenkeissä tai Kanadassa, niissä on välillä menty elokuviin ja esimerkiksi kahvittelupaikkoja on paljon – samoin Japanissa, joka oli muutenkin vähän eksoottisempi paikka. Taitaa tuolla Kazakstanissa olla vähän enemmän hallin ja hotellin väliä vain, Risku hymyilee.