1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Metsähallitus kunnostaa Inarijärven perinteikkäitä tupia

Metsähallitus kunnostaa kaksi retkeilijöitten käytössä olevaa autiotupaa. Suolistaipaleen autiotupa ja Punaisena tupana tunnettu Kaikunuoran autiotupa kunnostetaan maalis-huhtikuun aikana.

luonto
Inarijärvi jäätyy
16-17.10. välinen yö jäädytti ison Inarin rannat.Outi Korpilähde

Suolistaipaleen autiotupa sijaitsee Inarijäven koilliskolkassa Suolisvuonon päässä. Punaisena tupana tunnettu Kaikunuoran autiotupa sijaitsee Kasariselän kaakkoislaidassa.

Molemmat rakennukset ovat historiallisesti arvokkaita vaikkakaan eivät suojeltuja. Lapin tyypillistä hirsirakentamista edustavat tuvat ovat olleet järvellä liikkujien käytössä 1920-luvulta lähtien.

Suolistaipaleen kautta on muun muassa kuljettu Ruijaan ja paikalla on veneenvetopaikkakin.

Tuvat palvelevat edelleen retkeilijöiden tukikohtina.

Tuvat kiinni korjauksen ajan

Tuvat korjataan niiden historiaa kunnioitaen ammattitaitoisen restaurointikisällin suunnitelmien mukaan.

– Molemmilla tuvilla tehdään ihan peruskorjausta. Pintavesiä ohjataan pois rakennusten läheltä ja alapohjan rakenteita parannetaan. Ikkunoita ei uusita, mutta niiden listoituksia uusitaan. Myös mineraalivillaa poistetaan, kertoo korjaustöistä vastaava Metsähallituksen luontopalveluiden kenttämestari Aimo Leppäkangas.

Tuvat ovat pois käytössä korjauksien aikana. Suolistaipaleen autiotupa on kiinni 1.3.-15.4.2015. Punainen tupa Kaikunuorassa on pois käytöstä 16.3.-30.4.2015.

Lue seuraavaksi