Australia suunnittelee uusia kiristyksiä lainsäädäntöön terrorismin kampittamiseksi

Harkinnassa on muun muassa sosiaalietuuksien ja konsulipalveluiden saatavuuden rajoittaminen.

Poliiseja Sydneyn keskustassa. Kuva: EPA

Australia suunnittelee kiristävänsä entisestään lainsäädäntöään terrorismin uhan pienentämiseksi. Pääministeri Tony Abbott esittää, että ulkomaille taistelemaan lähtevien kaksoiskansalaisten Australian kansalaisuus peruttaisiin joko määräajaksi tai lopullisesti.

Lisäksi Australian hallitus pohtii keinoja, jotka vaikuttaisivat niihin, joilla on vain Australian kansalaisuus.

- Tutkimme mahdollisuuksia rajoittaa kansalaisuuden suomia etuja niiltä ihmisiltä, joilla on yhteyksiä terrorismiin, Abbott sanoo.

Muutokset voisivat olla esimerkiksi rajoituksia Australiaan saapumiselle tai maasta poistumiselle ja rajoituksia sosiaalietuuksiin ja ulkomailla saataviin konsulipalveluihin.

Lisäksi Australia suunnittelee keinoja puuttua niiden henkilöiden ja järjestöjen toimintaan, jotka edistävät esimerkiksi uskontoon tai rotuun kohdistuvaa vihaa.

Terrorismin uhka Austaraliassa on lisääntynyt edellisen vuoden aikana. Viime joulukuussa kolme ihmistä kuoli, kun viranomaisten tarkkailulistalta poistettu iranilaistaustainen mies otti 17 ihmistä panttivangeikseen kahvilassa Sydneyssa.

Austaralia on tukenut Yhdysvaltoja kamppailussa Isis-terroristijärjestöä vastaan Syyriassa ja Irakissa. Tämä on lisännyt radikalismin uhkaa Australiassa.