1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Parhaan elokuvan Oscar-palkinto Birdmanille – Katso koko palkintogaala täältä

Alejandro González Iñarritun elokuva kahmi myös kolme muuta palkintoa. Parhaan naispääosan Oscarin sai Julianne Moore ja parhaasta miespääosasta palkittiin Eddie Redmayne. Ennakkosuosikki Boyhood sai lopulta vain yhden palkinnon.

Nicolas Giacobone, Alejandro G. Inarritu, Alexander Dinelaris Jr. and Armando Bo
Alejandro González Iñarritun (kuvassa 2. vasemmalta) ohjaama Birdman on voittanut parhaan elokuvan palkinnon maanantain vastaisena yönä pidetyssä Oscar-gaalassa. Katso koko lähetys Yle Areenasta.

Birdman on voittanut parhaan elokuvan palkinnon. Alejandro González Iñarritun elokuva voitti myös parhaan ohjauksen, parhaan alkuperäisen käsikirjoituksen ja kuvauksen palkinnot.

– Ego rakastaa kilpailua, koska aina kun joku voittaa, joku toinen häviää. Todellista taidetta ei kuitenkaan voi verrata, sitä ei voi luokitella eikä sitä voi päihittää. Vain aika näyttää, kuinka teostani ja muiden ehdokkaiden teoksia arvioidaan, meksikolainen González Iñarritu sanoi voittopuheessaan.

Parhaan miespääosan palkinnon sai Eddie Redmayne roolistaan fyysikko Stephen Hawkingista kertovassa elokuvassa Kaiken teoria (Theory of Everything).

Parhaasta naispääosasta palkittiin Julianne Moore roolistaan elokuvassa Still Alice.

_The Grand Budapest Hotel _on palkittu parhaasta lavastuksesta, puvustuksesta, maskeerauksesta ja musiikista.

Kolme palkintoa on saanut myös jazz-maailmaan sijoittuva trilleri Whiplash. J.K. Simmons sai roolistaan parhaan miessivuosan palkinnon. Elokuva sai myös parhaan leikkauksen ja äänimiksauksen palkinnot.

Parhaan käsikirjoituksen palkinnon sai The Imitation Game.

Patricia Arquette palkittiin parhaasta nasissivuosasta elokuvassa Boyhood.

Puolalainen _Ida _sai parhaan vieraskielisen elokuvan palkinnon.

Parhaan dokumenttielokuvan palkinnon sai tietovuotaja Edward Snowdenista kertova CitizenFour.

Disney-elokuva Big Hero 6 palkittiin parhaana animaatioelokuvana.

Parhaan laulun palkinnon sai Martin Luther King -elokuvan Selma tunnuskappale Glory.

Tieteisseikkailu _Interstellar _voitti palkinnon parhaista erikoistehosteista ja _American Sniper _parhaasta äänileikkauksesta.

Parhaan lyhytelokuvan palkinnon voitti The Phone Call ja parhaan lyhyen dokumenttielokuvan palkinnon Crisis Hotline: Veterans Press 1.

Parhaana lyhyenä animaatioelokuvana palkittiin Feast, jota esitetään Suomessa _Big Hero 6 _-elokuvan alussa.

Oscar-gaala pidettiin maanantain vastaisena yönä Dolby-teatterissa Hollywoodissa. Yhdysvaltain elokuva-akatemia palkitsi elokuvantekijöitä nyt 87. kerran.

Yle Teema lähettää Oscar-gaalan suomennettuna uusintana maanantai-iltana klo 19.