Ylen meteorologi: Kevät on tai ei ole alkanut – selviää myöhemmin

Terminen kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila kohoaa nollan yläpuolelle, meteorologi Matti Huutonen sanoo. Hänen mukaansa kriteerit ovat saattaneet jo täyttyä osassa maata. Ilmatieteen laitos toteaa kevään alkamispäivän jälkikäteen.

Kotimaa
Lumikartta.
Yle

Ylen meteorologi Matti Huutonen pitää mahdollisena, että osassa Suomea on jo alkanut niin sanottu terminen kevät. Terminen kevät tarkoittaa sitä, että vuorokauden keskilämpötila kohoaa nollan yläpuolelle, hän selventää.

Kevään alkamispäivä määritellään hänen mukaansa jälkikäteen, minkä vuoksi yhtä mahdollista on, ettei kevät ole vielä alkanut.

– Etukäteen ei voi sanoa, että kevät alkoi eilen. On odotettava. Ilmatieteen laitoksella on viralliset säähavainnot, ja se ilmoittaa myöhemmin, minä päivänä kevät alkoi.

– Helmikuu on tilastollisesti talvikuukausi. Jos maaliskuussa on kylmä kausi, kyseessä on talvi. Virallista kevään alkua pitää odottaa ainakin maaliskuun lopulle eli siihen asti, kun Ilmatieteen laitos julistaa kevään alkaneeksi, Huutonen sanoo.

Mikäli sää ei kylmene, on mahdollista, että kevät on alkanut osassa Suomea.

Matti Huutonen

Huutosen mukaan Lounais- ja Keski-Suomessa kevät alkoi viime vuonna helmikuussa. Tämä oli huomattavasti tavanomaista aiemmin. Myös kuluva talvi on ollut lauha: sää on ollut helmikuussa neljästä seitsemään astetta keskimääräistä lämpimämpi. Kylmenemistä ei ole odotettavissa kahden seuraavankaan viikon aikana, hän kertoo.

– Mikäli sää ei kylmene, on mahdollista, että kevät on alkanut osassa Suomea.

– Periaatteessa nämä kriteerit ovat voineet täyttyä.

Huutonen sanoo helmikuun olleen harvinaisen lämmin. Harvinaisesta puhutaan, kun ilmiö toistuu kerran kymmenessä vuodessa.

– Tässä tapauksessa viime vuosi oli samanlainen, hän huomauttaa.

Lumitilanne on etelä-, lounais- ja länsirannikolla lohduton, Huutonen toteaa. Ne ovat lähestulkoon lumettomassa tilassa. Sen sijaan Pohjois-Suomessa lunta on paksulti. Esimerkiksi Lapin Kilpisjärvellä lunta on hänen mukaansa noin metrin verran.