Thaimaa tuomitsi kaksi opiskelijaa vankeuteen näytelmän takia

Kuvitteelliseen valtakuntaan sijoittuva näytelmä aiheutti tuomiot niin sanotun lese majeste -lain nojalla, joka kieltää Thaimaan monarkian parjaamisen.

Ulkomaat
Patiwat Saraiyaem ja Porntip Mankong.
Patiwat Saraiyaem (vas.) ja Porntip Mankong (oik.) tuomittiin vankeuteen.Pornchai Kittiwongsakul / AFP

Thaimaa on tuominnut kaksi opiskelijaa kahden ja kahden ja puolen vuoden vankeuteen näytelmän takia. Opiskelijat tuomittiin satiirisesta näytelmästä, joka esitettiin Bangkokin Thammasat-yliopistolla.

Susimorsian-näytelmä esitettiin yliopistolla vuoden 1973 mielenosoituksien 40-vuotispäivän muistoksi. Lokakuussa 1973 Thaimaan armeija nurjesi demokratiaa vaativien opiskelijoiden mielenosoituksen. Näytelmä perustuu kuvitteelliseen valtioon, sen kuvitteelliseen kuninkaaseen ja tämän neuvonantajiin.

Juuri viittaus kuvitteelliseen kuninkaaseen aiheutti tuomiot. Thaimaan niin sanottu lese majeste -laki kieltää kuningashuoneen tai sijaishallitsijan häpäisemisen. Laki on ankara. Sen jokaisesta yksittäisestä rikkomuksesta voidaan tuomita vankilaan jopa 15 vuodeksi.

Thaimaassa viime vuoden toukokuussa vallan kaapannut sotilashallinto on käyttänyt lese majeste -lakia omien tarkoitusperiensä ajamiseen. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan lese majeste -syytteiden määrä kasvanut huomattavasti, koska armeija vahvistamaan asemaansa vakuuttamalla thaimaalaiset siitä, että armeija on Thaimaan monarkian puolustaja.

Thaimaan sotilasjunttaa arvostellaan kansalaisoikeuksien polkemisesta. Sotilashallinto on kieltänyt mielenosoitukset ja toukokuun vallankaappauksen kaiken arvostelun. Sotilashallinto sensuroi sekä paikallista että kansainvälistä mediaa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters