Koutaniemen Vapaita unelmia -valokuvanäyttely Jyväskylässä

Jyväskylän kaupunginkirjastossa on huomisesta alkaen näytteillä palkitun valokuvaaja Meeri Koutaniemen kuvia. Vapaita unelmia -niminen näyttely kertoo orjuudesta vapautuneiden nepalilaistyttöjen unelmista.

Nepal
Kuva Meeri Koutaniemen Vapaita unelmia -sarjasta.
Meeri Koutaniemi

Palkitun freelance-valokuvaaja Meeri Koutaniemen uusi näyttely Vapaita unelmia kertoo orjuudesta vapautuneiden nepalilaistyttöjen unelmista.

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi ja lastenoikeusjärjestö Plan toteuttivat valokuvaushankkeen yhdessä orjatyöstä vapautuneiden nepalilaistyttöjen kanssa. Koutaniemi piti elokuussa 12 tytölle viikon kurssin, jolla nämä oppivat valokuvauksen perusteet ja pohtivat ja kuvasivat kokemuksiaan ja unelmiaan.

– Tarkoituksena oli paitsi opettaa valokuvausta myös vahvistaa tyttöjen itseluottamusta ja kannustaa heitä löytämään ilmaisukanavia tunteilleen ja kokemuksilleen. Opin paljon tyttöjen rohkeudesta jakaa raskaita muistoja ja kyvystä nähdä optimistisesti tulevaisuuteen, Koutaniemi sanoo.

17-21-vuotiaat kurssilaiset kuuluvat etniseen tharu-vähemmistöön. Köyhät tharu-perheet ovat perinteisesti myyneet tyttäriään vauraisiin perheisiin kotiorjiksi, niin kutsutuiksi kamalareiksi. Kun Plan alkoi kampanjoida kamalari-järjestelmää vastaan 2006, Nepalissa oli yli 12 000 kamalaria. Nykyisin heitä on arviolta 600.