Patrian parinhaku käynnistymässä

Valtio on käynnistelemässä kumppaninhakua kokonaan omistamalleen ilmailu- ja puolustusteollisuuskonserni Patrialle. Ehdokkaita tulee olemaan alle kymmenen. Päätös uudesta omistajasta jää seuraavalle hallitukselle.

talous
Patrian logo yrityksen Helsingin toimipisteessä.
Jarno Mela / Lehtikuva

Ilmailu- ja puolustusteollisuuskonserni Patria siirtyi kokonaan Suomen valtion omistukseen viime vuonna. Lentokonevalmistaja Airbusin aloitteesta Patria hankki itselleen Airbusin omistuksessa olleet Patrian osakkeet eli lähes 27 prosentin siivun.

Patria siirtyi valtion täyshallintaan vain väliaikaisesti, sillä valtio ilmoitti jo viime vuoden puolella, että yhtiölle aiotaan etsiä uusi teollinen vähemmistöomistaja.

– Olemme nyt aloittelemassa prosessia uuden kumppanin löytämiseksi. Se vie yllättävän paljon aikaa, mutta maaliin tämä saadaan tämän vuoden aikana, kertoo valtion omistajaohjauksen ylijohtaja Eero Heliövaara.

Uuden kumppanin odotetaan avaavan Patrialle uusia markkinoita.

– Suomi on tässä liiketoiminnassa niin pieni maa, että kyllä tähän osaava kumppani tarvitaan ja nyt voidaan sitten tarkkaan katsoa, kuka olisi se paras kumppani tuomaan Patrialle lisäarvoa ja kansainvälistymistä, Heliövaara sanoo.

Ehdokkaiden määrä jää Heliövaaran mukaan alle kymmeneen. Eikä Suomelle ole yhdentekevää, mistä maasta kumppani on kotoisin.

– On selvää, että kumppani ei voi olla tietyistä maista, mutta en nyt ryhdy tätä tarkemmin arvioimaan, Heliövaara sanoo.

Patria valmistaa mm. panssariajoneuvoja, kranaatinheitinjärjestelmiä ja sotilaallisen tiedustelun järjestelmiä.