Olkiluoto painaa – Arevan tappiot jo lähes 5 miljardia

Ranskalainen ydinvoimajätti kärsii Olkiluodon 3-reaktorin viivästelyistä. Arevalta odotetaan pikaisia vastauksia surkeaan projektijohtamiseen.

talous
Olkiluoto 3:n ydinvoimalatyömaa Eurajoella.
Olkiluoto 3:n ydinvoimalatyömaa Eurajoella.Lehtikuva

Ydinvoimayhtiö Areva teki viime vuonna 4,9 miljardia euroa tappiota (siirryt toiseen palveluun). Pääosin Ranskan valtion omistama Areva on kärsinyt erityisesti Suomeen rakennettavan Olkiluodon 3-reaktorin valmistumisen lykkääntymisestä.

Suomalaismurheiden lisäksi Arevalla on ollut vaikeuksia uusiutuvan energian sopimusten kanssa. Toistaiseksi uusiutuvan energian liiketoiminta on ollut Arevalle pelkkää rahanmenoa.

Yhtiö on joutunut tekemään eri hankkeiden viivästysten vuoksi tuntuvia alaskirjauksia. Arevalla on pitkä historia vaikeuksia oman "kolmannen sukupolven" ydinvoimalatyyppinsä EPR:n kanssa. Ranskan Normandian voimala uhkaa viivästyä viisi vuotta ja Suomessa Olkiluoto 3:n avajaiset ovat lykkääntymässä alkuperäisestä aikataulusta yhdeksän vuotta.

Arevan ilmoittamat miljarditappiot ovat suuremmat kuin yhtiön markkina-arvo Pariisin pörssissä, joka on 3,7 miljardia euroa. Osake on halventunut jopa 55 prosenttia yhden vuoden aikana, mikä tekee Arevasta yhden Pariisin pahimmista alisuoriutujista.

Viimeisin tulosvaroitus on jo viides seitsemän kuukauden sisään. Areva kertoo tarkat tuloslukunsa viime vuodelta maaliskuun 4. päivänä. Tuolloin yhtiön uusi johto myös odotettavasti kertoo, mihin toimiin se ryhtyy surkean projektijohtamisen ja ankaran kilpailutilanteen suhteen.

Areva ilmoitti viime lokakuussa, että se pyrkii kohentamaan talouttaan leikkaamalla investointeja ja kiihdyttämällä ydinliiketoimintaan kuulumattomien omistustensa myyntiä.

Ydinvoimabisnes on edelleen nihkeää Japanin Fukushiman neljän vuoden takaisen katastrofin jälkeen. Yleistynyt ydinvoiman karttelu huolettaa Arevan lisäksi sen isoja kilpailijoita Venäjällä, Japanissa ja Etelä-Koreassa.

Lähteet: AFP, Reuters