Kestävän Kehityksen Keskuksen ongelmien takana kommunikaatiovaikeudet

Perjantaina saapuneet työ- ja elinkeinoministeriön myönteiset päätökset mahdollistavat Oulun Kestävän Kehityksen Keskuksen toiminnan myös jatkossa.

Kotimaa

Perjantaina uutisoidut vaikeudet Oulun Kestävän Kehityksen Keskuksen toiminnan jatkon suhteen johtuivat pohjimmiltaan kommunikaatiovaikeuksista. Taloudenhoitaja Seppo Vaaraniemi kertoo positiivisen viestin saapuneen keskukseen saman päivän aikana.

– Meille tuli työ- ja elinkeinoministeriöstä sähköpostiviesti, jossa kerrottiin, että Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto on tehnyt myönteiset päätökset kahdesta palkkatukihakemuksestamme, jotka oli aiemmin peruttu.

Käytännössä myönteiset päätökset tarkoittavat sitä, että Kestävän Kehityksen Keskus pystyy jatkamaan toimintaansa tulevaisuudessakin. Epäselvä tilanne johtui Vaaraniemen mukaan ministeriön ja TE-toimiston välisestä kommunikaatio-ongelmasta.

– TE-toimiston paperit eivät olleet ajan tasalla. Heillä ei ollut työ- ja elinkeinoministeriön päätöstä kaikkien virkailijoiden tiedossa.

Tuetun työllistymisen palvelujohtaja Marita Rimpeläinen-Karvonen Pohjois-Pohjanmaan TE-toimistolta kertoo väärinkäsityksen johtuneen todennäköisesti taannoisista uudistuksista.

– Yhdistyksen toiminnan tarkistaminen ei välttämättä tarkoita, että tehtyjä päätöksiä ollaan muuttamassa. Meillä on tapahtunut uudistuksia, jotka saattavat joskus johtaa inhimillisiin tulkintaeroihin.

Ongelma ei jäänyt hampaankoloon

Helpottunut Vaaraniemi ei kanna kaunaa tunteita kiristäneestä tilanteesta.

– En usko, että siinä oli mitään pahansuopuutta, vaan kuviteltiin, että tällaista päätöstä ei olekaan, vaikka heille oli se toimitettu. Nyt päätös on varmasti kirjattu ja he toimivat sen mukaisesti. Se on kaikkien etu.

Kommunikaatio-ongelman aiheuttamat vauriot ovat pääasiallisesti ajankäytöllisiä.

– Tietenkin harmittaa, että tässä meni nyt lähes kaksi kuukautta hukkaan. Ilman muuta se vaikutti myös yrityssuhteisiin. Uskon, että pääsemme tästä kuitenkin hyvin äkkiä jaloillemme ja toiminta on aivan samanlaista kuin se on ollut ennenkin, Vaaraniemi toteaa.

Toiminta jatkuu ja laajenee

Nuoria ja pitkäaikaistyöttömiä työllistävän yleishyödyllisen keskuksen tulevaisuus näyttää nyt valoisalta. Jatkossa on tarkoitus laajentaa toimintaa.

– Nyt ollaan suunnittelemassa Hietasaareen toista Kestävän Kehityksen Keskusta. Siellä tulee olemaan muun muassa suomenlampaita ja lapinlehmiä. Puistotöihin ja puutarhatöihin tulee sieltä sitten apua ja lantaahan sieltä tullaan saaman paljon.

Toiminnan kokonaistavoite on haasteellinen, mutta taloudenhoitajan mukaan mahdollinen.

– Tavoitteenahan on se, että pitkäaikaistyöttömyys saadaan katoamaan Oulusta kokonaan.