Hyppää sisältöön

Kiinalaiset opettelevat vessapaperin käyttöä – tällä alalla pyyhkii hyvin Suomessa

Sellutehtaat ovat löytäneet bioenergiasta merkittävän uuden tulonlähteen. Kotkassa nähdään myös, että perinteiselle sellutuotteelle on avautumassa suuret markkinat idässä.

Stora Enson Sunilan sellutehtaan biojalostamolla on aloitettu koeajot Kotkassa. Biojalostamo polttaa sellun sivutuotetta ligniiniä, jolla aiotaan korvata jopa 90 prosenttia tehtaan käyttämästä maakaasusta.

– Polttokokeet ovat onnistuneet tähän asti. Prosessi on vaativa, mutta kaikki on mennyt hyvin, kertoo tehtaanjohtaja Olli-Pekka Reunanen.

Vaativassa prosessissa ligniini haihdutetaan sellunkeitossa syntyneestä mustalipeästä ja poltetaan energiaksi.

Aluksi bioenergiaa käytetään Kotkan tehtaan omiin tarpeisiin, mutta jo vuoden päästä on tarkoitus myydä ligniiniä teollisuuteen. Stora Enson tavoitteena on jopa 80 miljoonan euron liikevaihto ligniinin myynnissä.

– Tämä vuosi tehdään koeajoja ja kehitetään laatua. Tavoitteena on aloittaa ulosmyynti 2016, Reunanen valottaa.

Suunnitelmien mukaan ligniiniä valmistettaisiin vuosittain 50 000 tonnia. Kotkan tehdas käyttäisi siitä 5–10 prosenttia ja loput myytäisiin.

Bioenergia on antanut sellutehtaille hyvän mahdollisuuden kasvuun. Myös esimerkiksi Äänekoskella on käynnissä jättimäinen hanke biotuotetehtaan perustamiseksi sellutehtaan yhteyteen.

WC-paperi tarvitsee sellua

Reunanen kertoo, että Kotkassa myös sellun markkinanäkymät ovat erittäin hyvät. Tilannetta parantaa se, että enää harva tehdas valmistaa pitkäkuituista havusellua.

– Pitkäkuituisesta havusellusta alettiin luopua, kun luultiin, ettei sitä enää tarvita. Moni panosti esimerkiksi nopeakasvuiseen eukalyptus-puuhun.

Sittemmin havahduttiin siihen, että esimerkiksi WC-paperin rakenne tarvitsee pitkäkuituista havusellua. Männystä ja kuusesta valmistettua sellua käytetään pehmeämmän paperin valmistuksessa. Reunanen kertoo, että etenkin WC-paperin osalta on parhaillaan avautumassa massiivinen potentiaali Aasiassa.

– Kiinassa opetellaan vasta nyt wc-paperin käyttöä. Siellä odottavat valtavat markkinat.

Kiinalaisissa vessoissa ei ole aiemmin ollut juuri lainkaan paperia tarjolla erilaisen vessakulttuurin vuoksi.

Hyvistä näkymistä huolimatta tehtaalle ei ole luvassa lisää työpaikkoja. Stora Enson sellutehdas Kotkan Sunilassa on Reunasen mukaan niin automatisoitu, ettei lisätyövoimalle ole tarvetta kasvusta huolimatta.

Biojalostamoa pyörittää sellutehtaan väki. Sunilan tehdas työllistää vakinaisesti 164 ihmistä.

.
.