Lääketeknikon ammattiin oppisopimuksella: "Minulle sopii hyvin, että asiat oppii tekemällä"

Aino Hukkanen, 23, ei vaihtaisi päivääkään lääketeknikko-opinnoistaan, joita hän suorittaa kajaanilaisessa apteekissa. Yhtä tyytyväinen on Kajaanin 1. Apteekin proviisori Maarit Turrek, jonka mukaan kokemukset oppisopimuskoulutuksesta ovat olleet hyviä.

Kotimaa
Aino Hukkanen oppisopimuskoulutuksessa apteekissa.
Heli Sirviö / Yle

Kajaanin 1. Apteekissa kokemukset oppisopimuskoulutuksesta ovat olleet myönteisiä.

– Nämä muutamat, jotka ovat meillä olleet oppisopimuksella, ovat oppineet hyvin töitä tehdessään ja saaneet tutkinnon suoritetuksi työn ohessa. Kokemukset ovat olleet hyviä, ja tämä on hyvä pohja lähteä tekemään apteekkialan työtä, proviisori Maarit Turrek sanoo.

Ensimmäinen oppisopimuskoulutus kajaanilaisapteekissa aloitettiin liki vuosikymmen sitten. Yritykseltä koulutus edellyttää ohjausta ja resursseja, koska koulutus vaatii yhden työntekijän irrottamista omista töistään ohjaajaksi opiskelijalle. Mutta Turrekin kokemukset oppisopimuksen hyödyistä eivät ole yksipuolisia.

– Toisaalta opiskelija myös antaa meille hirveän paljon. Me saamme uusia tuulia ja voimme kritisoida omaa toimintaamme, ja pohtia, teemmekö asiat oikealla tavalla, Turrek luonnehtii oppisopimuksen etuja.

Oppi mieluummin itse tekemällä

Aino Hukkanen, 23, aloitti oppisopimuskoulutuksen Kajaanin 1. Apteekissa viime vuoden elokuussa. Hän on ollut valintaansa tyytyväinen.

– Opiskelu on ollut kivaa. Minulle sopii hyvin, että asiat oppii tekemällä. Tämä on hyvin käytännönläheistä hommaa ja pelkästään kirjojen lukemisen sijaan opin tekemällä itse asioita. Koulunkäynti ei ole myöskään yhtä rankkaa, kuin jos kävisin koulussa joka päivä, hän kertoo.

Kokemukset ovat olleet hyviä, ja tämä on hyvä pohja lähteä tekemään apteekkialan työtä.

Maarit Turrek

Hukkanen käy lähiopetusjaksoilla 4–5 päivänä kuukaudessa Oulun seudun ammattiopistossa, jossa opiskelu tapahtuu tasaisella tahdilla pienessä ryhmässä. Muuten opiskelut tapahtuvat apteekissa.

– Mietin kyllä yhteishakua ja päiväopiskelua myös, mutta kun keksin oppisopimuskoulutuksen, se tuntui heti oikealta vaihtoehdolta. Enkä ole kyllä katunut päivääkään, hyvin on mennyt, Hukkanen toteaa tyytyväisenä.

Vuoden päässä häämöttävää valmistumista odottava Hukkanen kertoo, ettei hän kaipaa nuorten opiskelijaelämää, sillä työyhteisö on melko iso ja työkavereilta saa myös vertaistukea.

Oppisopimuspaikan suhteen tuuria

Lääketeknikoksi opiskeleva Aino Hukkanen oli onnekas oppisopimuspaikan löytämisen suhteen.

– Minulla kävi varmaan hyvä tuuri, kun ensin pääsin tänne töihin ja sitten aloimme puhua siitä oppisopimuksesta. Minulle tämä oli siis aika helppo paikka löytää kun olin jo saanut työkokemusta apteekkialalta, lääketeknikoksi opiskeleva Hukkanen tuumii.

Hänen tyypillinen päivänsä alkaa apteekin avauskuntoon laittamisella.

– Otan myös vastaan lääkekuljetukset, laitan tavarat paikoilleen, huolehdin lääkevarastosta ja teen asiakaspalvelutyötä eli olen myös kassalla. Mielestäni tämä lääketeknikon työ on todella monipuolista, Hukkanen sanoo.

Tulevaisuuden tapa rekrytoida

Maarit Turrek on Aino Hukkasen työkouluttajana, joka katsoo päältä että hommat sujuvat kuten pitää. Hän on myös mukana opiskelijan arvioinneissa.

Mietin kyllä yhteishakua ja päiväopiskelua myös, mutta kun keksin oppisopimuskoulutuksen, se tuntui heti oikealta vaihtoehdolta.

Aino Hukkanen

– Meillä on täällä useita lääketeknikoita, jotka ohjaavat opiskelijaa pääsääntöisesti. Aino on erinomainen opiskelija ja hän on suoriutunut hienosti tähänastisista näytöistäkin, Turrek kehuu.

Lääketeknikon ammatti on oppisopimuksella suoritettuna näyttötutkinto, jossa osaaminen näytetään työpaikalla tietyin väliajoin. Farmaseuttista työtä, kuten lääkeaineiden opiskelua teknikon koulutukseen ei kuulu.

– Kuten ammattinimikekin kertoo, työ on hyvin teknistä. Siihen kuuluu pakkausten käsittelyä, hyllyttämistä, tuotteiden mahdollisia palautuksia ja tuotevirheiden käsittelyä, yhteistyötä tukun kanssa, laskuttamista, atk-järjestelmien ylläpitoa ja päivittämistä, Turrek valottaa.

Hän näkee oppisopimuskoulutuksen myös tulevaisuuden tapana rekrytoida.

– Kyllä ehdottomasti tämä on hyvä tapa. Oppisopimus on ikään kuin perehdyttämistä ja samalla opiskelija saa suorittaa ammattitutkinnon.

Turrekille opettaminen ja perehdytys ovat mieluisaa vaihtelua omaan työhön.

– Tykkään ohjaamisesta kovasti. Olen aiemmalla työuralla toiminut paljonkin opetustehtävissä, joten tästä saa molemminpuolista hyötyä, hän sanoo.