Alle 15-vuotiaat nuoret tilasivat netistä design-huumetta ja joutuivat sairaalaan

Kolme alle 15-vuotiasta nuorta joutuivat Kanta-Hämeessä sairaalanhoitoon nautittuaan internetistä tilattua design-huumetta. Poliisi kehoittaa vanhempia tarkkailemaan lastensa nettiostoksia ja sähköistä rahan käyttöä.

Kotimaa

Kolme kantahämäläistä alle 15-vuotiasta nuorta tilasi helmikuun alussa internetin kautta design-huumetta. Huumetta nautittuaan nuoret olivat joutuneet sairaalaan ensiapuun.

Design-huumeita kutsutaan myös muuntohuumeiksi. Ne ovat jo käytössä olevien huumeiden kokeellisia muunnoksia: Niissä muokataan alkuperäisen huumeen kemiallista rakennetta

Tapausta tutkiva rikoskomissario Juha Pynnönen Hämeen poliisista on tapauksesta vaitonainen nuorten alaikäisyyden takia. Hän kertoo Ylelle, ettei nuorilla ole enää hengenvaaraa.

Nuoret tilasivat huumeet vanhemman nimissä

Hämäläisteinit olivat onnistuneet tilaamaan laitonta ainetta verkosta väärinkäyttämällä yhden nuoren vanhemman henkilötietoja.

Tilaus maksettiin sähköisellä bitcoin-valuutalla. Poliisi muistuttaa lasten vanhempia tarkkailemaan nuorten netin käyttöä, samoin myös rahan käyttöä sähköisessä ympäristössä.

Huumausaineista ei tilaajalla voi koskaan olla varmaa tietoa, mitä ainetta tilaaja lopultaa saa ja mitkä ovat sen vaikutukset.
Sairaalaan päätyneille nuorille poliisi kirjasi rikosilmoituksen huumausaineen käyttörikoksesta.

Tekijöiden alaikäisyyden takia asian jatko hoidetaan Hämeenlinnan Ankkuritiimissä yhdessä sosiaaliviranomaisten kanssa. Hämeen poliisi jatkaa huumausaineen alkuperän selvittämistä.