1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Vesipiippuravintola tulossa Turkuun – muuten laillista, mutta piiput on pidettävä piilossa

Piipussa ei ole nikotiinia. Viranomainen kohtelee poltettavaa ainetta elintarvikkeena.

ilmiöt
Vesipiippu.
Shisha-ravintolan perustaja Ahmed Al Chibib.Aleksi Hakala / Yle

Irakissa syntynyt 29-vuotias Ahmed Al Chibib haluaa antaa turkulaisille maistiaisen syntymämaansa kulttuurista. Hän on avaamassa Turun ensimmäistä ravintolaa, jonka listalta löytyy myös vesipiippu makuvaihtoehtoineen.

– Vesipiiput tuovat Turkuun Lähi-idän tunnelmaa. Vesipiippukahvilat ovat rantautuneet ryminällä Eurooppaan, esimerkiksi Englantiin, Saksaan ja Hollantiin. Ei tarvitse mennä kuin laivalla yli länsinaapuriin Tukholmaan, ja siellä on jo useita kahviloita, Al Chibib kertoo.

– Olen perustanut ravintola Shishalle Facebook-ryhmän, jossa on jo satoja tykkääjiä, vaikka liikettä ei ole vielä edes avattu.

Facebook-ryhmän tykkääjien perusteella vesipiippu kiinnostaa maahanmuuttajien lisäksi myös kantaväestöä.

Vesipiipussa ei polteta tupakkaa eikä huumeita

Ravintolan käynnistäminen on vaatinut yhteydenotot useisiin valvoviin viranomaisiin. Vesipiippu on ollut monelle virkamiehelle vieras kapistus.

– Aina uutta pelästytään, olen huomannut. Viranomaiset ovat olleet todella tarkkoina siitä, mitä täällä tehdään. Monesti luullaan, että tämä liittyy jotenkin esimerkiksi huumeisiin.

Al Chibib vertaa vesipiipun polttelua sikarin tuprutteluun. Kyse on kulttuurista, seurustelusta ja sosiaalisesta tilanteesta. Vesipiipussa ei ole tupakkaa, mutta Al Chibib myöntää, että se on siitä huolimatta terveydelle vaarallista.

– Liikkeessä ei tulla tarjoilemaan piippua alle 18-vuotiaille, hän sanoo.

Vesipiipuissa poltetaan esimerkiksi yrttejä, hedelmiä ja erilaisia siirappeja.

Terveystarkastaja: Kyseessä on elintarvike

Vesipiipussa ei saa polttaa ollenkaan tupakkaa, koska laki ei salli tupakan polttamista sisätiloissa.

Tupakkalaki ei kuitenkaan koske tuotetta, jos siinä ei ole tupakkaa. Vesipiiputtelussa tilanteen tekee mielenkiintoiseksi itse piippu.

– Vesipiippu on tupakointiväline ja sitä ei saa mainostaa millään tavalla. Meille on jo nyt tehty ilmoitus, että siellä on laitonta mainontaa, sanoo Turun kaupungin terveystarkastaja Markku Rohunen.

Mainostaminen on Rohusen mukaan koitunut isoksi ongelmaksi myös Helsingissä vesipiippuravintolaa kokeilleille. Tällä hetkellä Helsingissä ei ole yhtäkään vesipiippupaikkaa toiminnassa, vaikka yrittäjiä on ollut.

– Tämä on sen verran hankala prosessi, koska sitä ei saa mainostaa ja ne piiput on pidettävä piilossa, Rohunen sanoo.

Vesipiipussa poltettava aine lasketaan elintarvikkeeksi ja silloin sen on täytettävä elintarvikemääräykset.

Lue seuraavaksi