Isokyröä kositaan kahteen suuntaan – kuntalaiset pääsevät sanomaan sanansa

Isossakyrössä on kuntalaisten arvioitavana kaksi kuntaliitosehdotusta. Toinen koskee Seinäjoen suuntaa ja toinen Vaasan suuntaa. Kuntalaiset voivat antaa selvityksistä huomautuksia aina maaliskuun loppupuolelle asti. Toteutuessaan Seinäjoen liitos koskisi 93 000 asukasta ja Suur-Vaasa 130 000 asukasta.

Kotimaa
Kartta Isokyrön kuntajakoselvityksistä.
Isonkyrön asukkailta odotetaan mielipiteitä kuntaliitossuunnasta.Olli Koski / Yle

Isokyröä revitään kahteen eri suuntaan. Kuntaselvittäjät ovat sijoittaneet pitäjän niin Seinäjoen seutukuntaan kuin myös Vaasan seutukuntaan.

Ehdotuksissa Seinäjoen seutukuntaan kuuluvat niin Ilmajoki kuin Kuortanekin. Asukkaita olisi 93 000. Suur-Vaasaa taas ollaan muodostamassa kymmenestä, lähinnä rannikon kunnasta, joissa asukasmäärä nousisi 130 000:een.

Nyt isokyröläisten pitäisi päättää kumpi suunta olisi mieluisampi.

– Sekin vaikuttaa, että näillä kahdella, Vaasalla ja Seinäjoella, on erilaiset kielitaustat. Sitten meidän kultuurillinen olo - mihinkä me tunnemme kuuluvamme vanhana Pohjankyrön emäpitäjänä. Nämä ovat tällaisia tunnevoittoisia asioita, jotka vaikuttavat aika paljon mielipiteisiin, pohtii Isonkyrön kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Helena Tuuri-Tammela (kesk.).

Isostakyröstä käydään töissä niin Seinäjoella kuin Vaasassakin, tosin Vaasan suunnassa enemmän. Terveydenhoidon osalta Isokyrö kuuluu Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriin

– Se, että määrätään kuntaliitosselvityksiin, ei tietenkään pohjalaisesta tunnu hyvältä. Onneksi vielä voimme vapaasti valista asuinkuntamme, naurahtaa Tuuri-Tammela.

Isonkyrön kuntalaiset voivat esittää mielipiteensä ja huomautuksensa molemmista ehdotuksista maaliskuun 27. päivään mennessä. Kevään aikana asiaa puidaan luottamuselimissä. Molemmissa ehdotuksissa kuntaliitos astuisi voimaa 2017.