Hyppää sisältöön

Median murros kaatoi 27-vuotiaan Matkalehden

Matkalehti perustettiin Rovaniemellä 27 vuotta sitten ja pari vuotta sitten Otavamedia osti lehden julkaisuoikeudet. Päätoimittajana on toiminut kaikki nämä vuodet lehden entinen omistaja Jorma Aula. Aulan mukaan netti vei asiakkaat ja ilmoittajat.

Jorma Aula
Päätoimittaja Jorma Aulaa haastattelee Anni Tolppi. Kuva: Tuukka Tervonen / Yle

Jorma Aula näkee Matkalehden lopettamisen osana printtimedian suurta muutosta. Aula ei usko, että Matkalehti jää viimeiseksi lakkautettavaksi lehdeksi.

- Matkailutiedon ja ilmoitusten siirtyminen nettiin koitui Matkalehden kohtaloksi ja arvonlisämaksun lisääminen tilausmaksuihin naulasi tilanteen. Median tilanne on sen verran surkea, että tälle samalle hautausmaalle on varmasti tulossa muitakin.

Yksityislentokoneilla matkustaville tarvitaan parempaa palvelua

Jorma Aula on seurannut tarkkaan Lapin matkailun kehitystä vuosien varrella. Aulan mukaan nyt olisi aika nähdä luksusmatkailijoiden tarpeet. Huippurikkaat liikkuvat usein omilla koneillaan, mutta Rovaniemen lentokentällä koneen saaminen halliin maksaa niin paljon, että luksusmatkailijakin nikottelee.

Aula arvelee, että vuorokausi hallissa maksaa lentokoneen omistajalle tuhat euroa vuorokaudessa.

- Sain yhteydenoton belgialaisperheeeltä, joka oli liikkeellä yksityiskoneella. Minulle kerrottiin, että koneen saaminen viikoksi halliin Rovaniemellä maksoi enemmän kuin sama aika Dubaissa.

- Toivoisin että viranomaiset ja Finavia voisivat tehdä tässä yhteistyötä. Luksusmatkailjoiden passintarkastus pitäisi tehdä koneessa. He maksavat nimenomaan erityiskohtelusta, jota Suomessa ei nyt saa.