1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tanskalaisen kohumoskeijan johtaja Ylelle: "Emme radikalisoi ketään"

Århus pysäytti jihadisti-matkustajien virran taivuttamalla kaupungin radikaaleimman moskeijan yhteistyökumppaniksi.

Grimhøj-moskeijan johtaja Osama el Saadi on herättänyt kohua lausunnoillaan. Kuva: Yle / Jyrki Hara

Grimhøj-moskeija sijaitsee entisessä ikkunalasitehtaassa Gellerupin kaupunginosassa, Tanskan toiseksi suurimmassa kaupungissa Århusissa. Moskeija kerää perjantairukouksiinsa alueen uskonnollisimmat muslimit.

Kun viranomaiset pari vuotta sitten huomasivat kymmenien nuorten muslimimiesten matkustaneen Århusista sotamatkalle Syyriaan, heistä valtaosan todettiin ennen lähtöään olleen yhteydessä juuri Grimhøj-moskeijaan.

Tammikuussa Tanskan televisio näytti kohutun dokumentin, jossa Moskeijan hallitusta johtava Osama el Saadi sanoi toivovansa, että Isis-järjestö voittaisi sotansa Syyriassa. Lausahdus nostatti otsikoita myös Tanskan ulkopuolella.

Ylen kuvausryhmä otetaan moskeijassa lämpimästi vastaan. Keppien avulla vaikeasti kävelevä Osama el Saadi vakuuttaa, että häntä siteerattiin dokumentissa harhaanjohtavasti.

– Puhuimme yleisesti islamilaisesta valtiosta ja kalifaatista. Emme puhuneet mistään tietystä organisaatiosta tai ryhmästä.

"Toivomme kalifaatin syntyvän"

Osama el Saadi puhuu pitkään muslimien kärsimyksistä maailmassa. Hänen mukaansa maailmassa on käynnissä sota nimenomaan muslimeja vastaan, niin Syyriassa, Palestiinassa kuin Myanmarissakin.

– Muslimeilla on oikeus taistella oikeuksiensa ja vapauden puolesta, hän sanoo ja ilmoittaa samalla tuomitsevansa kaikki siviileihin kohdistuvat raakuudet.

– Toivomme, että profeetta Muhammedin opetusten mukainen kalifaatti syntyy. Mutta emme sellaisena kuin Isis sitä nyt toteuttaa. Meillä ei ole mitään kontaktia heihin, emmekä tunne heitä, moskeijan johtaja sanoo.

Osama el Saadi kiistää, että hänen johtamansa moskeija radikalisoisi nuoria. Kuva: Jyrki Hara

Se, että noin kolmestakymmenestä Århusista Syyriaan matkustaneesta radikaalista yli kaksikymmentä oli käynyt Grimhøj-moskeijassa, ei el Saadin mukaan tee moskeijasta syyllistä.

– Emme koskaan radikalisoi tai kannusta ketään matkustamaan mihinkään.

Osama el Saadin mukaan paras tapa auttaa syyrialaisia on humanitaarinen työ. Vaate- ja ruokakeräykset, joihin hän sanoo kannustavansa myös moskeijaan saapuvia. Toisaalta taisteluun halukkaita nuoria ei aina voi estää lähtemästä. Ei sen enempää heidän perheensä kuin moskeijakaan.

– Voimme yrittää rauhoitella pari kolme kertaa. Mutta yhtäkkiä he sitten soittavat, että täällä sitä ollaan.

Århusin jihadistit katosivat

Syyriaan matkustavien määrä joka tapauksessa romahti sen jälkeen, kun viranomaiset ottivat yhteyden Grimhøj-moskeijaan ja saivat sen mukaan yhteistyöhön. Viime vuonna enää yhden ihmisen tiedetään matkustaneen kaupungista.

– Pormestarimme totesi, että moskeija on joko ratkaisu tai osa ongelmaa, kertoo Toke Argeschau, joka johtaa viranomaisyhteistyötä radikalisoitumista vastaan.

Kaupungin kehittämä toimintapa tunnetaan Århusin mallina. Siinä poliisi ja muut viranomaiset ottavat suoran yhteyden henkilöihin, joiden tiedetään vihjeiden perusteella hautovan radikaaleja suunnitelmia. Näissä yhteydenotoissa Grimhøj-moskeijan apu oli välttämätön. 

– Moskeijan kanssa käymiemme keskustelujen jälkeen matkustusaktiviteetti on pysähtynyt, vahvistaa komisario Allan Aarslev Århusin poliisista.

Keskustelevaa toimintatapaa sovelletaan sekä radikalisoitumisen kynnyksellä oleviin ihmisiin että henkilöihin, jotka ovat palanneet Syyrian taistelutantereilta.

– Jos voimme todistaa, että nuori on osallistunut sotatoimiin al Nusran, al Qaidan tai Isis-järjestön mukana ja rikkonut Tanskan lakia, häntä rangaistaan lain mukaan. Usein ei kuitenkaan ole mahdollista hankkia todisteita siitä mitä hän on tehnyt. Siksi on keskityttävä hänen auttamiseensa takaisin yhteiskunnan jäseniksi, komisario Aarslev sanoo.

Mentori puhkaisee uskonnollisen kuplan

Keskeinen elementti Århusin mallissa on niin kutsuttujen mentoreiden käyttö. Kaupunki on palkannut kymmenisen ihmistä luomaan henkilökohtaisia, luottamuksellisia suhteita radikalisoitumassa oleviin nuoriin.

Yksi mentoreista on Ylen tapaama Rasmus, joka ei halua esiintyä oikealla nimellään. Hän mentoroi tällä hetkellä sekä Syyrian matkalla palannutta, että matkustamista vasta harkitsevaa musliminuorta.

– Saamme kontaktin vaikkapa opettajan tai perheenjäsenen kautta. Jonkun, joka kertoo olevansa nuoren radikalisoitumisesta huolissaan. Sitten nuori voi valita lähteekö mukaan vai ei.

Rasmus on kolmekymppinen uskontotieteilijä. Hän sanoo tärkeäksi tehtäväkseen tuoda keskustelun kautta uusia sävyjä radikaalisti ajattelevan ihmisen mustavalkoiseen maailmankuvaan.

– Sanon, että uskontosi on hieno asia, enkä ole ottamassa sitä pois. Mutta uskonto on saanut elämästäsi yliotteen vaarallisella tavalla.

Rasmuksen mukaan on tärkeää, että syvästi uskonnolliset nuoret pääsevät mentorin avulla tilanteeseen, jossa he voivat ilmaista radikaaleja ja rajujakin mielipiteitä. Se on itsessään jotakin, mitä he selvästi kaipaavat, hän sanoo.

– Uskonnosta voi muodostua kupla. Mutta ihmisellä pitäisi olla myös sellainen kupla, johon perhe ja ystävät mahtuvat mukaan.

Poliisi: Tehtävä ei ole suoritettu

Århusin malli on jo käytännössä koko Tanskan malli. Sitä toteutetaan muun muassa Kööpenhaminassa.

Toissa viiikonloppuna tehty terrorihyökkäys Tanskan pääkaupungissa osoitti, että raakaan väkivaltaan valmiita ihmisiä voi olla mahdotonta pysäyttää ajoissa.

Myöskään Århusissa ei ole ajateltu jäädä ihailemaan saavutettuja tuloksia. Radikalisoitumisen vastaista työtä jatketaan tauotta. 

– En ikinä ajattele, että tehtävä on suoritettu. Olemme tyytyväisiä, että tilanne juuri nyt näyttää hyvältä. Mutta se voi muuttua viikossa tai parissa. On välttämätöntä jatkaa ja seurata kehitystä, sanoo komisario Allan Aarslev.

Grimhøj-moskeija ei aio muuttaa tuumakaan sitä viestiä, jonka he maailman tapahtumista seuraajilleen antavat. Ei, vaikka sen Israelia ja Yhdysvaltoja koskeva sävy on vähintäänkin aggressiivinen ja arvostelijoiden mukaan väkivaltaan yllyttävä.

– Kerromme omat mielipiteemme. Sen, mikä meistä on oikein, Osama el Saadi sanoo.

Århusin mallia el Saadi kuitenkin kiittelee. Hänen mukaansa sen kunnioittava perusajatus on ainoa keino päästä vuoropuheluun radikaalien nuorten kanssa.

– Ei se ole optimaalinen tai täydellinen. Mutta se on hyvä ensiaskel oikealla tiellä, Grimhøj-moskeijan johtaja Osama el Saadi sanoo.

Jyrki Hara, Yle, Århus