1. yle.fi
  2. Uutiset

Talvipesään tuli vesivahinko – siilit tarvitsevat nyt ihmisen apua

Poikkeuksellisen märät kelit ovat koitumassa monen siilin kohtaloksi. Talvipesään tullut vesivahinko herättää siilin horroksesta eikä kastunut siili pärjää lopputalven pakkasissa. Villieläinhoitolaan Mustasaaren Raippaluotoon on tullut eri puolilta Suomea lukuisia havaintoja ennen aikojaan liikkeelle lähteneistä siileistä.

Kotimaan uutiset
Talvihorroksesta herännyt siili kämmenellä.
Poikkeuksellisen märät kelit ovat koitumassa monen siilin kohtaloksi. Talvipesään tullut vesivahinko herättää siilin horroksesta eikä kastunut siili pärjää lopputalven pakkasissa.

Villieläinhoitolaa Mustasaaren Norra Vallgrundissa isännöivä Markku Harju hoivaa yhtä talvihorroksesta herännyttä siiliä. Se saa lämpöä, ruokaa ja vettä. Havaintoja kesken unien heränneistä siileistä on tullut niin pohjoisesta kuin etelästäkin. Ihmiset ihmettelevät, mitä pitää tehdä, kun vastaan taapertaa hangella piikkipallo.

Markku Harjun mukaan tilanne on poikkeuksellinen ja selittyy sääolosuhteilla. Paikoin lunta ei ole nimeksikään ja vettä on maan pinnalla suuria määriä. Kun vesi pääsee valumaan siilin talvipesään, eläin kastuu, herää ja lähtee etsimään kuivaa paikkaa. Ilman ihmisen apua heränneen siilin selviytymismahdollisuudet ovat pienet.

– Kastunut siili ei kestä pakkasta ja ainakin yöllä voi olla koviakin pakkasia.

Villieläinhoitolan isäntä Markku Saari pitää siiliä kädessään.
Villieläinhoitolan isäntä Markku Harju palauttaa siilin luontoon heti, kun sää lämpenee riittävästi.Juha Kemppainen / Yle

Vaikka siili onnistuisi löytämään kuivan paikan ja vaipumaan vielä horrokseen, rasittaa uuden pesän etsintä todennäköisesti sitä niin paljon, että se ei selviä lopputalvesta. Siili menettää liikaa painoa pärjätäkseen, toteaa Markku Harju.

Hän patistaakin ihmisiä auttamaan siilejä ja tarjoamaan niille turvaa ja ruokaa. Siiliä voi ruokkia ihan samoin kuin kesälläkin, esimerkiksi kissanruualla. Siilin paino pitäisi saada nousemaan vähintään 800 grammaan, jotta se selviytyisi talvihorroksesta.

– Tärkeätä on myös muistaa, että siilille ei saa antaa juotavaksi maitoa vaan ehdottomasti vettä.

Siilin voi yrittää saada uudestaan vaipumaan horrokseen. Talvipesän rakentamisohjeita (siirryt toiseen palveluun) löytyy mm. Siili kiikarissa -sivulta. Perusohje on, että siili tarvitsee kuivan, suojaisan ja viileähkön paikan uudeksi pesäksi.

Markku Harjun mukaan siiliä on seurattava tarkasti, ja jos se ei pysy uudessa pesässä, pitää miettiä muuta ratkaisua. Siilin voi hätätilassa pitää lämpöisessä ja ruokkia sitä siihen saakka, kunnes talvihorrosaika on ohi ja lämmin kevät koittaa.

Lue seuraavaksi