Euroopan toimet purevat heikosti vierastaistelijoiden virtaan – Länsi-Euroopasta jo tuhansia taistelijoita

Irakissa ja Syyriassa arvioidaan taistelevan jo yli kaksikymmentä tuhatta ulkomaalaista taistelijaa eri ryhmittymien riveissä. Heistä viidesosan uskotaan olevan lähtöisin Euroopasta. EU-maiden toimet lähtijöiden estämiseksi näyttävät tehoavan hitaasti.

Ulkomaat
Espanjan poliisi pidätti tiistaina neljä epäiltyä Isis-järjestön värvääjää
Espanjan poliisi pidätti tiistaina neljä miestä epäiltynä ääri-islamilaisen propagandan levittämisestä ja taistelijoiden värväämisestä Isis-järjestön riveihin.Alberto Estevez/EPA

Uutistoimisto Reutersin sähköpostitse Syyriasta ja Irakista tavoittamat ääri-islamilaisen Isis-järjestön edustajat arvioivat, että Euroopasta on tullut viime viikkoina vähemmän taistelijoita.

EU:n radikalisoitumista tutkivan asiantuntijaverkoston ruotsalainen johtaja, Magnus Ranstorp uskoo myös, että EU:n toimet ovat hiukan vaikeuttaneet vierastaistelijaksi lähtemistä.

– EU on kiristänyt toimiaan, samoin Turkki. Mutta viranomaisvalvonta on kierrettävissä yhä, jos on rahaa ja tahtoa. Kehitetään uusia reittejä, esimerkiksi meritse Italiasta tai Balkanilta. Hiukan pääsy Syyriaan on kyllä vaikeutunut, mutta tulijoita on silti, arvioi Ranstorp.

ICSR eli Kansainvälinen radikalisaation ja poliittisen väkivallan tutkimuksen keskus Lontoossaarvioi, (siirryt toiseen palveluun)että kaikkiaan ulkomaisten taistelijoiden määrä Irakissa ja Syyriassa on noussut, ja lukumäärä on jo 20 730. Länsi-Euroopasta on lähtenyt vierastaistelijoiksi lähes 4 000 ihmistä, Lähi-idästä 11 000, entisen Neuvostoliiton tasavalloista noin 3 000. Vaikka koko Euroopan taistelijavirta tyrehtyisi, Isis sekä muut järjestöt voisivat rekrytoida jäseniä muualta.

Euroopan vierastaistelijat
Yle Uutisgrafiikka

EU pyrkii estämään vierastaistelijoiden liikkumista

EU on päättänyt toimista kiristää rajatarkastuksia ja lisätä tiedonvaihtoa mahdollisista vierastaistelijoista. Ranska ilmoitti maanantaina estäneensä kuuden Isisin joukkoihin matkalla olleen kansalaisen matkaan lähdön takavarikoimalla heidän passinsa – keino on ollut mahdollinen marraskuusta lähtien.

Britanniassa poliisi voi takavarikoida passit enintään 30 vuorokaudeksi, jos kansalaisten epäillään pyrkivän Syyriaan taistelemaan. Myös Saksassa on tekeillä laki, joka antaa poliisille mahdollisuudet pysäyttää matkanteko.

Toimet ovat Wall Street Journalin (siirryt toiseen palveluun) mukaan vaikuttaneet jo siten, että osa Syyriaan pyrkijöistä etsii aiempaa epäsuorempia matkareittejä. Turkki on yhä suosituin väylä Syyriaan, mutta sinne kuljetaan esimerkiksi Bulgarian ja Turkin rajan ylitse. Toinen uusi reitti on lentää Kyprokselle, siirtyä siellä turkkilaisten valvomaan Pohjois-Kyprokseen ja jatkaa sieltä lautalla Turkkiin.

Asiantuntija korostaa ennaltaehkäisyn tarvetta

Magnus Ranstorp pitää passien takavarikointia toimivana keinona, mutta silläkin on riskinsä. Kun Syyriaan mielivältä viedään passi, hän turhautuu ja saattaa purkaa vihaansa terrori-iskuun asuinmaassaan.

– Myös Pohjoismaissa – erityisesti Tanskassa – on keskusteltu siitä, pitäisikö ääri-islamilaisten järjestöjen riveihin lähteviä estää takavarikoimalla heiltä passit. Mutta mitään ei ole vielä päätetty. Tuollainen toimintalinja vain lykkää ongelmaa ja voi tehdä joistain lähtijöistä entistä vaarallisempia, sanoo Ranstorp.

Hän muistuttaa, että todella innokkaat lähtijät voivat myös hankkia väärän passin tai lähteä Turkkiin Bulgarian kautta, ilman passia.

– Se ei siten ole mikään ongelman ratkaisu, ainoastaan yksi keino muiden joukossa.

Ranstorp kehuu erityisesti Tanskan politiikkaa. Siellä on kehitetty niin kutsuttu Århusin malli, jolla pyritään luomaan luottamuksellinen yhteys viranomaisten ja radikaalien suosimien sosiaalisten ryhmien välille. Syyriasta palanneille taistelijoille tai sinne mieliville lähtijöille annetaan koulutettu tukihenkilö. Heille annetaan psyykkistä tukea ja ohjataan arvioimaan elämänvalintojaan uudelleen. Perheiden kesken on luotu verkostoa, jolla tuetaan ääri-ajattelusta luopumista.

Ruotsissa on Ranstorpin mukaan hyvin tehokas poliisi. Ääri-islamistit löytyvät, mutta lakivalikoima ei ole täysin ajan tasalla vaikeiden tapausten tuomitsemiseksi.

– Eniten Ruotsilla on puutteita ennaltaehkäisyssä. Meillä ei ole ollut minkäänlaista ennaltaehkäisyä kuin noin vasta vuoden ajan.

– Kovat toimet (rajavalvonnan tiukentaminen, passien takavarikoinnit) ja pehmeät toimet paikallistasolla eivät sulje toisiiaan pois, vaan ne täydentävät toisiaan. Pelkät poliisitoimet eivät tehoa. Jos ei ole olemassa ennaltaehkäisyä tai keinoja integroida vankilasta vapautuvat islamistit takaisin yhteiskuntaan, vapautuvat vangit voivat alkaa suunnitella terrori-iskuja – kuten Kööpenhaminassa juuri kävi!