Yritykset rauhoittaa kuohuva Libya valumassa hiekkaan

Toinen maan kilpailevista hallinnoista vetäytyy YK:n johtamista neuvotteluista.

Ulkomaat
Joukko Libyan väkivaltaisuuksia paenneita egyptiläismiehiä Sallumin-rajakaupungissa Egyptin puolella 17. helmikuuta. Egyptin ilmavoimat iskivät jihadisteja vastaan Dernan kaupungissa, Itä-Libyassa, 16. helmikuuta. Egyptin ulkoministeriö on ohjeistanut kansalaisiaan välttämään matkustamista Libyaan.
Joukko Libyan väkivaltaisuuksia paenneita egyptiläismiehiä Sallumin-rajakaupungissa Egyptissä 17. helmikuuta. Egyptin ilmavoimat iskivät jihadisteja vastaan Dernan kaupungissa, Itä-Libyassa, 16. helmikuuta. Egyptin ulkoministeriö on ohjeistanut kansalaisiaan välttämään matkustamista Libyaan. Tarek Faramawy / Almasry Alyoum / EPA

Neuvottelut kilpailevien valtaryhmittymien hallitseman Libyan tulevaisuudesta ovat ajautuneet vaikeuksiin. Libyan kansainvälisesti tunnustettu parlamentti on päättänyt vetäytyä YK:n johtamista neuvotteluista, joiden seuraava kierros oli määrä järjestää torstaina Marokossa.

YK-johtoisia neuvotteluita on käyty syyskuusta alkaen.

Diktaattori Muammar Gaddafin vuonna 2011 tapahtuneen syrjäyttämisen jälkeen Libya on jakautunut erilaisten aseistautuneiden joukkioiden hallitsemaksi tilkkutäkiksi. Maalla on kaksi kilpailevaa hallitusta ja kaksi parlamenttia. Maan itäosan hallituksella ja parlamentilla on kansainvälisen yhteisön hyväksyntä. Pääkaupungissa Tripolissa majailevilla hallituksella ja parlamentilla on yhteyksiä islamisteihin.

Islamistit ovat tehneet viime päivinä eri puolilla Libyaa useita hyökkäyksiä ja pommi-iskuja.

Lähteet: AFP, Reuters