1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kysely: Kouluissa väkivaltaista ääriajattelua, vihaa ja suvaitsemattomuutta

Ammattikouluissa havaittin väkivaltaa ihannoivia tai pelkoa aiheuttavia asenteita lähes kaksi kertaa useammin kuin lukioissa.

Kotimaan uutiset
Grafiikka.
Yle Uutisgrafiikka

Opettajille ja rehtoreille tehdyn kyselyn mukaan väkivaltaista ääriajattelua ja siihen viittaavia merkkejä ilmenee suomalaisissa lukioissa ja ammattikouluissa. Varsinaista väkivaltaa on vähän, mutta aatemaailmaan perustuvat väkivallanteot eivät ole pelkkä marginaali-ilmiö.

– Se yllätti, että vastaajista 60 prosenttia oli havainnut viitettä ääriajatteluun liittyvistä asenteista tai väkivallasta tai henkisestä väkivallasta kouluissa. Osuus oli korkeampi kuin oli odotettu etukäteen, päällikkö Tarja Mankkinen sisäministeriöstä sanoo.

Kyselyn mukaan vahvimmat merkit väkivaltaisesta ääriajattelusta näkyivät opiskelijoiden asenteissa, erityisesti poliittiseen tai uskonnolliseen aatemaailmaan perustuvana vihana tai suvaitsemattomuutena. Tulosten perusteella sitä ilmenee kouluissa kohtuullisen paljon.

Ammattikouluissa havaittin väkivaltaa ihannoivia tai pelkoa aiheuttavia asenteita lähes kaksi kertaa useammin kuin lukioissa. Ammattikouluopettajat havaitsivat myös fyysistä väkivaltaa enemmän kuin lukio-opettajat. Lukioissa havainnot liitettiin useimmin koulusurmakulttiin tai ihmisviha-ajatteluun, mutta tällöinkin vain 22 prosenttia vastaajista oli tätä mieltä.

Selvityksen mukaan opettajat haluavat lisää viranomaisten tuottamaa ajantasaista tietoa ääriliikkeistä.

– Välillä tuntuu, että koulut saavat tiedon viimeisenä ja muut viranomaiset tietävät asiat paljon aiemmin. Nuoret kuitenkin viettävät koulussa ison osan ajasta, eräs vastaaja huomautti.

Mankkisen mukan suomalaisissa kouluissa ei silti tarvitse olla huolissaan.

– Toisaalta ei kannata pistää päätä puskaan, vaan kannattaa tarttua tähän asiaan nyt, kun vielä pystytään paljon tekemään ennen kuin tästä tule isompi ongelma, Mankkinen sanoo.

Lue seuraavaksi