Oscar-gaalan katsojaluvut pettymys

Oscar-juhlallisuudet ovat perinteisesti olleet vuoden katsotuin viihdeohjelma Yhdysvalloissa.

elokuvat
Julianne Moore.
Julianne Moore.Paul Buck / EPA

Tämän vuoden Oscar-juhlallisuudet eivät kiinnostaneet yleisöä entiseen malliin Yhdysvalloissa.

Näyttelijä Neil Patrick Harrisin juontaman gaalan katsojamäärät laskivat 16 prosenttia viime vuodesta, kertoo markkinatutkija Nielsenin alustava mittaus.

Tänä vuonna elokuva-alan kermaa seurasi televisiosta 36,6 miljoonaa amerikkalaista, mikä on alhaisin luku kuuteen vuoteen.

Viime vuonna koomikko Ellen DeGeneresin emännöimä gaala keräsi 43,7 miljoonaa katsojaa. Samalla mitattiin 2000-luvun katsojaennätys.

Oscar-gaala on perinteisesti ollut vuoden katsotuin viihdeohjelma Yhdysvalloissa, jääden katsojaluvuissa toiseksi vain amerikkalaisen jalkapallon finaalille Super Bowl´lle.

Ehdolla olevien elokuvien suosio vaikuttaa ratkaisevasti ohjelman katsojamääriin. Parhaan elokuvan palkinnon voittanut "Birdman" ei ole saanut aikaan yleisöryntäystä teattereihin. "American Sniper" on kerännyt ehdokkaista eniten yleisöä, mutta sai palkinnon vain parhaasta äänileikkauksesta.

Mustat amerikkalaiset katsojat myös uhkasivat boikotoida juhlaa, koska kaikkien tärkeimpien näyttelijäpalkintojen ehdokkaat olivat valkoisia.

Oscar-gaala pidettiin maanantain vastaisena yönä Dolby-teatterissa Hollywoodissa. Yhdysvaltain elokuva-akatemia palkitsi elokuvantekijöitä nyt 87. kerran.

Lähteet: AP, Reuters