1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Nolo tietovuoto Israelille – Iranilla ei ollutkaan ydinasevalmiutta ?

Mediatietojen mukaan pääministeri Benjamin Netanjahu johti harhaan YK:ta ja liioitteli Iranin ydinaseuhkaa vuonna 2012.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu puhui YK:n yleiskokouksessa 27. syyskuuta. Kuva: Jason Szenes / EPA

Israelin turvallisuuspalvelu Mossad oli pääministerinsä kanssa eri linjoilla kolmisen vuotta sitten Iranin ydinohjelman vaarallisuudesta.

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahu piti YK:ssa vuonna 2012 dramaattisen puheen, jossa hän varoitti Iranin olevan valmis rakentamaan ydinaseen vuoden sisään. Netanjahu havainnollisti Iranin valmiutta tuottaa ydinasekelpoista uraania pommin kuvalla varustetulla taululla.

Brittilehti Guardianin (siirryt toiseen palveluun) ja tv-kanava al-Jazeeran (siirryt toiseen palveluun) maanantaina julkaisemasta salaisesta asiakirjasta ilmenee kuitenkin, että Mossadin mielestä Iranin ydinohjelma ei ollut siinä kehitysvaiheessa, että se pystyisi tuottamaan asekelpoista uraania.

Guardianin ja al-Jazeeran mukaan Mossad oli jakanut arvionsa tilanteesta Etelä-Afrikan tiedustelupalvelun kanssa. Median käsiinsä saama asiakirja on osa laajempaa turvallisuuspalveluiden viestiliikennettä koskevaa tietovuotoa.

Nolo tieto julkaistiin viikko ennen kuin Netanjahun on määrä puhua Iranin ydinohjelmasta Yhdysvaltain kongressissa. Netanjahu on saanut osakseen kritiikkiä vierailuista sekä kotimaassaan että ulkomailla vain kaksi viikkoa ennen Israelin parlamenttivaaleja.

Pääministeri hyväksyi republikaanien puhekutsun ilman, että siitä sovittiin kongressin demokraattien tai presidentti Barack Obaman hallinnon kanssa. Tätä pidetään diplomaattisten perussääntöjen rikkomisena.

Israel ja länsimaat ovat epäilleet Iranin ydinohjelman tavoitteena olevan ydinaseiden kehittäminen, ja maalle on määrätty talous- ja muita pakotteita. Iran pääsi marraskuussa 2013 alustavaan sopuun ydinohjelmansa rajoituksista. Vastineeksi maan pakotteita lievennettäisiin.

Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Venäjä ja Kiina sekä Saksa ovat neuvotelleet siitä lähtien Iranin kanssa lopullisesta sopimuksesta.