Egyptiläinen aktivisti järjesti rauhallisen mielenosoituksen – sai vuosien vankeustuomion

Kuuluisan aktivistin Alaa Abdel-Fattahin uusi oikeudenkäynti ei johtanut vapauttavaan tuomioon. 15 vuoden vankeustuomio muuttui viiden vuoden tuomioksi.

Ulkomaat
Alaa Abdel-Fatah.
Alaa Abdel-FattahKhaled Elfiqi / EPA

Egyptin kansannousun johtohahmoihin kuuluva Alaa Abdel-Fattah on tuomittu viideksi vuodeksi vankilaan. Puolustus oli toivonut uusintaoikeudenkäynnin johtavan vapauttavaan tuomioon.

Abdel-Fattah oli johtavia hahmoja vuoden 2011 kansannousussa, jossa syrjäytettiin itsevaltainen presidentti Hosni Mubarak. Abdel-Fattah sai viime kesäkuussa 15 vuoden vankeustuomion mielenosoituksen järjestämisestä. Mielenosoitus oli luvaton, mutta se sujui rauhallisesti.

Myöhemmin Abdel-Fattahille myönnettiin uusi oikeudenkäynti, mutta puolustuksen toivoman vapauttavan tuomion sijaan Abdel-Fattah tuomittiin viideksi vuodeksi vankilaan.

Oikeusjutussa tuomion sai myös 24 muuta aktivistia. Heidät tuomittiin 3-15 vuoden vankeusrangaistuksiin.

Yhdysvallat on moittinut egyptiläisen oikeusistuimen päätöksiä. Yhdysvaltain mukaan Egyptin olisi pikimmiten muutettava mielenosoituksia koskevia lakejaan.

– Yhdysvallat uskoo, että valtion vakaus vahvistuu sillä, että kansalaisille taataan oikeus osoittaa rauhanomaisesti mieltään, Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki sanoo.

Egyptin presidentti Abdel-Fattah al-Sisi lupasi viikonloppuna, että Egypti alkaa vapauttaa "väärin perustein vangittuja nuoria".

Lähteet: AP, AFP