Virkamiehet jalkautuvat Talvivaaran suunnitteleman purkuputken maisemiin

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto tutustuu tiistaina ja keskiviikkona Talvivaaran kaivoksen suunnitteleman purkuputken maastoon ja kuulee paikallisten mielipiteitä purkuputkesta.

Talvivaara
Nuasjärveen suunnitellun purkuputken sijainti kartalla.
Paikkatietoikkuna

– Tavoitteena on saada parempi kuva Nuasjärvi-Rehjan alueesta kuin kirjoituspöydän takana karttaa tarkastellen, kuvailee ympäristöneuvos Sami Koivula Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta.

Talvivaaran purkuputkihakemus on saanut kainuulaiset kimpaantumaan ja aluehallintoviraston virkamiehet jalkautumaan Kainuuseen. Koivulan mukaan ei ole tavatonta, että viraston väki lähtee tutustumaan tilanteeseen paikan päälle.

– Kaikissa isommissa hankkeissa, joissa on kiistanalaisia ympäristövaikutuksia pyrimme käymään paikan päällä. Kymmeniä käyntejä teen itsekin vuosittain. Ei tämä ole jokapäiväistä, mutta ei tavatontakaan.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston sähköposti tukkeutui alku vuodesta purkuputkea koskevista muistutuksista ja mielipiteistä. Sadoista muistutuksista suurin osa oli yksityishenkilöiden jättämiä, mutta mukana oli myös kuntien, yritysten ja yhteisöjen lausuntoja asiasta.

Tavoitteena on saada parempi kuva Nuasjärvi-Rehjan alueesta kuin kirjoituspöydän takana karttaa tarkastellen.

Sami Koivula

– Ensisijaisesti nousi esille rannan omistajien ja vesistön muiden käyttäjien huoli siitä, säilyykö vesistön virkistyskäyttömahdollisuudet, kalastusmahdollisuudet, jos tällaiselle hankkeelle lupa annetaan. Toisaalta oli huoli mahdollisesta kiinteistöjen arvon alenemisesta, Koivula ynnää.

– Toki talviaika hiukan rajoittaa kuvaa, mutta kuitenkin pääsemme nyt näkemään ranta-alueita, rannan käyttöä, miten mökkialue on sijoittautuneena suhteessa suunniteltuun putkilinjaan.

Nuasjärvi saarineen ilmakuvassa, taustalla Vuokatin vaarajono.
Mahdollisen purkuputken määränpää, Nuasjärven selkä kesällä.Heikki Rönty / Yle

Keskustelutilaisuuteen mukaan malttia ja uusia näkökulmia

Aluehallintovirasto järjestää tiistaina Vuokatin urheiluopistolla tilaisuuden, jossa eri osapuolet voivat kertoa näkemyksiään purkuputkesta. Viraston väki kertoo purkuputkihakemuksen käsittelytilanteesta, Talvivaara tiivistää vastineensa hakemukseensa tulleisiin muistutuksiin ja muistutuksia tehneet paikalliset voivat myös kertoa tuntojaan.

Paikan päälle keskustelutilaisuuteen odotetaan paljon väkeä ja ympäristöneuvos Sami Koivula korostaa, että tilaisuudessa tullaan pitämään jämerästi kiinni ajankäytöstä.

Toki vettä on varastoituneena alueelle todella huomattavia määriä. Kevät on tulossa ja ongelmia varmasti edessä.

Sami Koivula

– Toivomme, että kirjallisesti esitettyjä muistutuksia ei enää esitettäisi, vaan olisi hyvä keskittyä tuomaan esille jotain uutta. Mielellämme kuulemme, mitä mieltä muistuttajat ovat, onko Talvivaaran vastine vastannut missä määrin heidän kysymyksiinsä ja onko esille noussut jotain lisä kysymyksiä.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on aiemmin arvioinut, että päätös purkuputkiluvasta olisi tulossa huhtikuussa.

– Aikataulu on edelleen tuo sama huhtikuu. Ei näy estettä, etteikö tuossa aikaulussa pystyttäisi asiaa viemään eteenpäin, Sami Koivula arvioi.

Purkuputkiluvan lisäksi AVI:lla on käsittelyssä Talvivaaran hakemus nykyisten veden juoksutusmäärien lisäämisestä kuluvan vuoden aikana.

– Toki vettä on varastoituneena alueelle todella huomattavia määriä. Kevät on tulossa ja ongelmia varmasti edessä. Hakemuksessa yhtiö on ilmoittanut, että mikäli purkuputkelle lupa heltiäisi, se tulisi olemaan valmis aikaisintaan kesällä, eli se ei tule tähän kevään ongelmiin vielä apua tuomaan, toteaa ympäristöneuvos Sami Koivula.

_Yle Kainuu lähettää kuulemistilaisuuden suorana lähetyksenä Yle Areenassa._