Evijärvi haluaa liitosneuvotteluihin Pietarsaaren kanssa

Evijärven kunnanvaltuutetuista selvä enemmistö sanoi kuntaliitosneuvotteluille Pietarsaaren kanssa "kyllä" maanantai-iltana. Se tarkoittaa, että Evijärvi on halukas liitosneuvotteluihin Pietarsaaren kanssa. Pietarsaari ei ole kuitenkaan vielä tehnyt omaa päätöstään.

Kotimaa
Evijärven kunnanjohtaja Sabath Samaletdin.
Pasi Takkunen / Yle

Evijärvi haluaa aloittaa kuntaliitosneuvottelut Pietarsaaren kanssa. Kunnanvaltuusto päätti asiasta maanantaina. Liitosneuvottelujen aloittamisen takana oli suuri enemmistö valtuutetuista. Myös keskustelu asiasta oli valtuustossa lyhyt.

– Selkeä enemmistö valtuutetuista halusi jatkaa selvitystä. Selvityshän ei vielä tarkoita sitä, että kuntaliitos lopulta tapahtuu. Tämä on aidosti päätös siitä, että haluamme jatkaa selvitystyötä, selventää kunnanjohtaja Sabah Samaletdin.

Hänen mukaansa Evijärvi on liitosneuvotteluissa tosissaan, vaikka lopputulos voi olla kumpi vain: yhteen tai erikseen.

– Evijärvi haluaa vielä tarkistaa, kuinka hyvä Pietarsaari voisi olla kaupunkina. Tähän asti olemme tehneet selvitystä Pietarsaaren seudun kanssa, ja voi olla hyvinkin, että löydämme yllättäviä, positiivisia seikkoja myös siinä vaihtoehdossa, että ainoastaan Pietarsaaren kaupunki ja Evijärven kunta menisivät yhteen, Samaletdin sanoo ja jatkaa:

– Yhtälailla meidän tulee varautua siihen, että tulee esiin yllättäviä, negatiivisia asioita siitä, että me kaksi menisimme yhteen eli jäitä hattuun ja katsotaan avoimin silmin, miten tässä voidaan edetä. Edetään määrätietoisesti, tosissaan, mutta hyväksytään myös vaihtoehto, että faktat eivät loppupeleissä puolustaisikaan yhteenmenoa.

Evijärven valtuusto on nyt päätöksensä tehnyt, ja seuraavaksi odotetaan Pietarsaaren kaupunginvaltuuston vastausta. Joitakin kynnyskysymyksiä Evijärvellä on kuntaliitokselle.

– Evijärvelle on tärkeää, miten meillä säilyy terveysasemapalvelut ja miltä näyttäisi yhdistyneessä kunnassa Evijärven lukio ja ylipäätään koulutus, kunnanjohtaja Sabah Samaletdin listaa.