Eikö edullisempi sähkö kiinnosta? – Harva viitsii kilpailuttaa

Parhaiten kevennyksiä maksutaakkaansa löytänevät ne, jotka eivät ole sähköään vielä kertaakaan kilpailuttaneet, Energiavirasto arvioi.

Ylen aamu
Sähkölasku
Sähkösopimuksen kilpailuttamiselle säästää selvää rahaa. Aika harva käyttää tilaisuutta toistaiseksi - ehkä tiedonpuutteen vuoksi. Energiaviraston analyytikko Markus Nora kertoo Aamu-tv:ssä, kuinka eurot jäävät muuhun käyttöön.

Jokainen suomalainen sähköyhtiön asiakas voi vaihtaa yhtiötä riippumatta asuinpaikastaan tai asuntonsa tyypistä, kunhan ei asu taloyhtiössä, jossa sähkö sisältyy vuokraan tai vastikkeeseen.

Netissä tapahtuva kilpailuttaminen ja uuden sähkösopimuksen solmiminen ei kestä nopeimmillaan kuin muutaman minuutin. Silti vain noin 10 prosenttia sähkönkäyttöpaikoista [eli noin 300 000 sähkönkäyttöpaikkaa] vaihtaa myyjää vuodessa, analyytikko Markus Nora Energiavirastosta kertoo Ylen Aamu-tv:n haastattelussa.

Saavutettavan säästön arvioidaan olevan vuositasolla 50:stä 200 euroon. Suurimmat säästöt on löydettävissä niillä sähköasiakkailla, jotka myös lämmittävät sähköllä. Ja parhaiten kevennyksiä maksutaakkaansa löytänevät ne, jotka eivät ole sähköään vielä kertaakaan kilpailuttaneet.

Rohkeasti pörssisidonnaista sähköä

Osa kuluttajista ei pidä 50 euron vuosittaista säästöä riittävänä syynä vaihtaa sähköntoimittajaa.

– Kyllä useampien kannattaisi vaihtaa yhtiötä. Hinnat alkaisivat laskea kaikilla, Markus Nora arvioi ja muistuttaa, että kilpailuttaminen on ilmaista eikä kuluja kerry, vaikka sähköyhtiötä vaihtaisi tiuhempaankin.

Nora viittaa aktiivisella kilpailuttamisella pörssisidonnaisiin sähkösopimuksiin, joita on ollut tarjolla parin vuoden ajan. Ne ovat edullisin tuotekategoria, mutta pörssisidonnainen tukkusähkö sisältää hintapiikkejä.

– Hinta nousee hetkellisesti vain muutamina päivinä vuodessa, joten valitessa pörssisidonnaisen sähkön sen edut kuluttajalle voittavat hintapiikkien vaikutukset, analyytikko vakuuttaa.