Hyppää sisältöön

Liito-orava lykkää Metsähallituksen hakkuita Pesiönjärvellä

Metsähallitus ei aloita hakkuita Pesiönjärven Lehtosaaressa Suomussalmella, ennen kuin saari on tutkittu keväällä tarkemmin maanantaina tehdyn liito-oravahavainnon takia. Muiden saarten hakkuisiin Lehtosaaren havainto ei vaikuta. Luonnonsuojelijoiden mielestä yhdelläkään saarista ei saisi hakata.

Liito-orava on uhanalainen eläin. Kuva: Petri Vironen / Yle

Yhdestä Suomussalmen Pesiöjärven saarista on löytynyt merkkejä joko siellä olevista tai olleista liito-oravista. Metsähallituksen aluejohtaja Arto Tolosen mukaan Lehtosaari on tutkittava tarkemmin keväällä, mutta muiden saarten hakkuisiin ei havainnolla ole vaikutusta.

– Sen sijaan säällä on vaikutusta. Lauhojen kelien takia jäätie ei ole vahvistunut riittävästi, joten hakkuiden aloittaminen venyy ainakin ensi viikkoon.

Mahdollisia liito-oravaesiintymiä selvitettiin kolmessa saaressa maanantaina. Asiaa selvittämässä olivat Metsähallituksen biologi, Kainuun ELY-keskuksen ylitarkastaja Jouko Saastamoinen sekä ympäristöasiantuntija.

Muun muassa Ylä-Kainuun Luonto on vaatinut luonnonsuojelulain nojalla, että saarissa ei hakata ennen liito-oravakannan selvittämistä. Myös Kainuun ELY-keskuksen ylitarkastajan Jouko Saastamoisen kuukausi sitten tehdyssä muistiossa on mainittu havainnot liito-oravien mahdollisesta esiintymisestä erityisesti Lehtosaaressa.

.
.