1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pekkarinen Kreikasta: "Kyllä varmasti ollaan oltu sinisilmäisiä"

Suuren valiokunnan puheenjohtaja Riitta Myller (sd.) huomauttaa, että asiat ovat tulleet eteen yksi kerrallaan ja niihin on reagoitu sen mukaisesti.

Riitta Myller ja Mauri Pekkarinen.
Kreikan esittelee lopultakin ehdottamansa talouden uudistusohjelman. Tyydyttääkö se lainoittajia? Asiasta keskustelemassa suuren valiokunnan edustajat Riitta Myller ja Mauri Pekkarinen.

Keskustan kansanedustajan ja eduskunnan suuren valiokunnan jäsenen Mauri Pekkarisen mielestä Kreikan suhteen on oltu liian sinisilmäisiä.

– Kyllä varmasti vähän ollaan oltu kaikki sinisilmäisiä, Pekkarinen sanoi Ylen aamu-tv:ssä.

Pekkarinen huomautti, että Kreikan oli määrä myydä valtion omaisuutta kymmenien miljardien eurojen edestä, mutta näin ei ole tehty.

– Ne ei ole tehneet paljon mitään. Niillä on paljon sellaista, mitä voisi realisoida, Pekkarinen sanoi.

Pekkarisen mielestä Kreikan eroaminen eurosta on ainoa vaihtoehto, jos Kreikka ei täytä lainaohjelmansa ehtoja.

– Jos Kreikka vedättää ja vedättää meitä muita, jos me lähdemme kovin pitkälle siihen, niin tämä vedätys ei tule koskemaan vain Kreikkaa. Espanjassa on kovat hulinat jo meneillään ja vaaditaan, että jos Kreikalle annetaan anteeksi, niin heille kanssa ja tulee muitakin perässä, Pekkarinen pohti.

Suuren valiokunnan puheenjohtaja Riitta Myller (sd.) sanoi uskovansa, että jos aikoinaan olisi tiedetty, mitä Kreikassa tulee tapahtumaan, asioihin olisi reagoitu eri tavoin. Hänen mielestään Kreikan euroero olisi kaikkien osapuolten kannalta huonoin vaihtoehto.

– Asiat ovat tulleet eteen yksi kerrallaan ja niihin on reagoitu sen mukaisesti. Eri poliittiset ryhmät ovat olleet eri mieltä eri tilanteissa siitä, miten asioihin olisi pitänyt reagoida. Jos historia tunnettaisiin, niin varmasti voitaisiin toimia toisella tavalla, Myller muotoili.

Kreikka aikoo jättää listan talousuudistuksistaan euromaiden valtiovarainministereille tänään tiistaina aamulla. Kreikan velkojien, Euroopan keskuspankin, EU-komission ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n odotetaan kertovan kantansa tarjoukseen.